Regie: Matthew Vaughn
Cast: James McAvoy, Michael Fassbender e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld

Na drie delen X-Men stond niets een vierde deel in de weg, toch is er onder regisseur Matthew Vaughn gekozen voor een prequel op het verhaal tot dusver en tegelijkertijd een herstart van de filmreeks. In X-Men: First Class gaan we terug in de tijd, nog voordat de X-Men bestonden en toen Professor X en Magneto nog dikke vrienden waren…

We zien hoe Charles Xavier (James McAvoy, bekend van Wanted) en Erik Lehnsherr (Michael Fassbender, bekend van Inglourious Basterds) aan hun krachten komen en de geboorte van hun beide visies op de mensheid en mutanten. We weten inmiddels dat Xavier hoopt op een vredige wereld voor mens en mutant en dat Lehnsherr als Magneto de mens juist wil uitroeien, maar veel andere gebeurtenissen en personages zullen – zeker voor de filmkijker – nieuw zijn.

Het ‘prequel gedeelte’ van de film is alleen al door de vriendschap tussen Xavier en Magneto een succes. Dit is de verfilming van het ontstaan van de X-Men en er zijn genoeg verwijzingen naar het verdere verloop van de personages. Toch moet je als kijker vooral geen orde willen scheppen in de verhaallijnen van de vorige films, X-Men Origins: Wolverine en de comics want daar klopt inmiddels helemaal niets meer dan. MTV Splash Page ging daar al eens dieper op in.

De herstart doet daardoor enigszins afbreuk aan de kracht van deze verder heel vermakelijke film. Sowieso denk ik niet dat ‘gewone’ filmkijkers zonder al teveel kennis van het X-Men universum de nieuwe personages heel geloofwaardig vinden. Naast de hoofdpersonages en de blauwe Mystique zien we onbekende figuren met matige krachten: Sebastian Shaw (een soort nep Magneto) , Emma Frost (een telepaat, vormgegeven door de overheerlijke January Jones) en Havok (denk aan Cyclops, maar nu komt de laserstraal uit z’n buik).

Het wachten is op een daadkrachtiger vervolg en de terugkeer van bekendere, interessantere personages en meer memorabele actie…

Eindcijfer: 7