Justin Vernon bracht met zijn bandje Bon Iver in 2007 een super intiem en zacht album uit in eigen beheer: For Emma, Forever Ago. Teksten over het gebroken hart van de frontman en een gebrek aan uitzicht op een heel boeiend leven, het album raakte de juiste snaren en werd een cult-hit. Na een zijstap als mede-producer van Kanye West’s album werd het tijd voor een opvolger en dat leek niet zo makkelijk, ‘For Emma’ was immers een diamantje.

Toch is ook het vervolg – simpelweg Bon Iver – een schot in de roos. Vernon is over zijn gebroken hart heen, de eerste paar nummers bevatten zelfs wat tempo en drums. Alsof de snelheid en heftigheid van zijn werk voor Kanye West nog even doorklinken. Daarna mag je lekker achteroverleunen, is het tijd om in elkaar te klimmen. De teksten zijn niet of nauwelijks te verstaan en gezien de cult/emo/hipster aanhang had er net zo goed gezongen kunnen worden in het dialect van een onbegrepen elven-stam, maar de zachte stem (nu opgewekt) en de piano en snaarinstrumenten doen precies wat ze moeten doen.

Hoewel de boodschap minder impact maakt (omdat je alleen flarden kunt verstaan) is het fijn om haar tegen je aan te trekken op de maten van opgewekte folk en indie rock. Er is ook een reden voor dat elke vrouw, onafhankelijk van haar muzieksmaak, positief zal reageren op Bon Iver: het tweede album van de bebaarde en tedere woesteling uit Wisconsin is ontzettend romantisch.

Over het scoresysteem van deze rubriek: kids doen het goed bij smeuïge teksten (speen) op zwoele, sensuele beats (rammelaar) met als het even kan een verleidelijke videoclip (melkfles). De totaalscore (babies) staat los van die criteria en kan dus altijd wat hoger of lager dan het gemiddelde uitvallen.
3 lyrics
Lyrics: Heel bewust zijn de teksten op een manier en met een zwijmelende melodie ingezongen dat ze helemaal versmelten met de instrumenten. Prachtig.
4 beats
Beats: Tekst en melodie zijn één. Extra punten voor iets meer pit in het begin van de plaat.
5 videos
Video’s: Bon Iver heeft geen video’s nodig, het beeld zit in de muziek. Zoals in de reacties terecht opgemerkt door Over Muziek (Twitter): Calgary heeft een video. Wat blijkt? Bon Iver en ik zitten op één lijn, de video begint met een bed…
4 babys
Eindscore: Een hyper-romantische seksplaat, dit gaat niet overtroffen worden dit jaar. Aanrader!

Bon Iver – Calgary