In 1998 kwam het eerste Harry Potter boek uit in Nederland, De Steen der Wijzen. 7 boeken in totaal, 8 films en een pretpark hebben sindsdien het levenslicht gezien, maar het is nog niet genoeg. Afgelopen donderdag onthulde schrijfster J.K. Rowling op YouTube het ambitieuze online project Pottermore. In samenwerking met TH_NK en Sony zal de website in oktober 2011 uitgerold worden: met meer dan 18,000 woorden aan nog niet eerdere vertoonde achtergrondinformatie (een Harry Potter-encyclopedie als u wilt) en voor het eerst ebook en audioboek versies van de boeken een waardige voortzetting van het merk. Een moderne stap waar elke uitgever jaloers op zou moeten zijn.

http://youtu.be/i5DOKOt7ZF4

Of de boeken en films je kunnen boeien of niet, de marketing inspanningen omtrent Pottermore zijn van grote klasse. Fans werden via het YouTube kanaal van Rowling warm gemaakt met een teller en verwijzingen naar letters die de naam ‘Pottermore’ vormden en uilen, een veel voorkomend huisdier in de wereld van de tovenaarsleerling. Toen de teller op nul stond opende het kanaal met de bovenstaande video waarin duidelijk naar voren komt wat te plannen zijn omtrent Pottermore.com (Twitter).

Britse boekhandels zijn minder te spreken over de onthulling.