Naar aanleiding van het boek The Buyout of America: How Private Equity Will Cause the Next Great Credit Crisis beschreef ik al eens een mogelijk tweede financiële crisis in 2012. Of die er nu wel of niet komt, feit is dat een aantal bedrijven anno 2011 stoffig zijn geworden, vastgeroest door weinig fanatieke concurrentie en alsmaar stijgende winstmarges. Survival of the fittest en dat zijn de meest innovatieve bedrijven met de juiste mensen aan het roer, een visie voorbij grafieken en cijfertjes en open voor kritiek en verbetering van buiten, van consumenten.

A&W Restaurants (met nog geen 1000 filialen te klein), Saab (overgenomen door het elke keer falende Spyker), Kellog’s Corn Pops (tegenvallende verkoopcijfers en ongezond), Soap Opera Digest (tijdschrift over een tv-genre op uitsterven) en warenhuis Sears (heel erg veel concurrentie) zijn (internationaal) misschien geen opvallende namen, maar het zou nogal wat zijn als ze in de loop van 2012 omvallen.

Sony Pictures vestigde gisteren een record in aanloop naar de nieuwe Smurfen film, toch daalde de inkomsten het afgelopen fiscale jaar met 15 procent. American Apparel speelt zichzelf al jaren in de kijker met sexy / naakte (en anderzijds opmerkelijke) marketing-campagnes, maar CEO Dov Charney brengt het merk al even zolang in verlegenheid en faillissement dreigt. Sony Ericsson moet opboksen tegen Apple, RIM / Blackberry, HTC en Samsung. Nokia was ooit de enige speler op de GSM markt, de aandelen stonden op $60 per stuk. Nu verwisselen ze van eigenaar voor iets minder dan $6. Over MySpace hoef ik niet eens meer te beginnen.

Al deze bedrijven staan op het lijstje ’10 Brands That Will Disappear in 2012′ van 24/7 Wall St. Een aantal van deze namen zal zich kunnen herpakken (zoals Starbucks en IBM in recente jaren bijvoorbeeld hebben gedaan), een enkeling zal opgaan in het moederbedrijf of concurrent, maar niet iedereen is nu nog te redden. Waar het aan heeft gelegen? De luie graaiers mentaliteit van investeerders en beleidsbepalers zal niet hebben geholpen… Not the right people on the bus or atleast not in the right seat. Ze hadden Good to Great van Jim Collins kunnen lezen…

Op 7 juli 2011 organiseert CrowdResearch een Good to Great Meetup. Over waarom sommige bedrijven uitgroeien tot wereldmerken en anderen in de middenmoot blijven hangen.

UPDATE 27 juni 2011: ‘Einde Saab stap dichterbij’.
UPDATE 1 juli 2011: ‘Justin Timberlake pompt geld in MySpace’. News Corp. van Rupert Murdoch betaalde in 2005 nog $580 miljoen. Een bedrijf waar Justin Timberlake aandeelhouder van is neemt het nu over voor $35 miljoen.