Een onwaarschijnlijk team bestaande uit mensen van Yale University, advertentiebureau Proton en de daarbij horende Twitter held Lawson Clarke. Een onwaarschijnlijk team voor een opmerkelijk onderzoek: reageren kapucijnapen op advertenties? Het idee werd op 25 juni 2011 gepresenteerd op het Cannes Lions International Festival of Creativity, een (typische?) award ceremonie voor de internationale communicatie- en reclamewereld.

Het onderzoek richt zich op de promotie van één kleur drilpudding. Een billboard toont een vrouwelijke aap met haar genitaliën duidelijk in beeld en de pudding van ‘merk A’, een andere zuil toont het alfamannetje van de groep met ‘merk B’ pudding. Het doel is om erachter te komen of het gedrag van apen beïnvloed kan worden door de advertenties.

Geen totaal gestoord idee trouwens, New Scientist sprak met Keith Olwell en Elizabeth Kiehner van Proton en zij geven aan geïnspireerd te zijn door een presentatie op TED. Zij doelen waarschijnlijk op de presentatie van Laurie Santos op TEDGlobal in 2010 waarin zij inging op ‘een apen economie’ en onderzoek waaruit bleek dat bepaalde apen ‘geld begrijpen’.

Hoewel het onderzoek in maart van dit jaar is afgetrapt zijn er nog geen spannende beelden of andere materialen beschikbaar, hier al wel een filmpje over apen die het concept van iets geven begrijpen: