Bram Kanstein schreef in november 2010 het niet al te optimistische ‘Betalen met je mobiel, onmogelijke missie?’ en een goed halfjaar later is er geen reden om te denken dat er veel voortgang is geboekt. Contant geld moet ruimte maken voor de chipknip (met name op scholen en in bedrijfskantines opgedrongen) en de OV-chipknip, maar écht betalen met een nonchalante beweging van je pols met in je hand een vette smartphone is er niet bij. Toch is er licht aan het eind van deze donkere tunnel.

Laten we praktisch beginnen met Parkmobile (Twitter). Deze app is sinds begin 2011 verkrijgbaar voor iPhone en Android toestellen en maakt het enigszins dragelijker om in het hartje van een grote stad €5 euro per uur neer te tellen voor een parkeerplaats. Door je bankrekening op te geven in de overzichtelijke applicatie hoef je alleen nog op een kaart de juiste parkeermeter (dit wist je nog niet, maar ze hebben allemaal een uniek nummer) aan te tappen en de ‘meter’ loopt. Zodra je terugkomt bij je auto raak je de grote ‘stop’ knop aan en reken je af middels automatische incasso of creditcard. Geen geneuzel met het bijvullen van een automaat of gestuntel met klein geld, wel of geen chipknip: deze app is geniaal.

In de toekomst is de visie van Google wel een sluitend en prettig verhaal. Eerst waren er muntjes, toen papiergeld, nu plastic en straks Google Wallet. Maak van je (Android) toestel je portemmonee. Selecteer al je verschillende creditcards (in de VS heeft de consument er gemiddeld 5, 1 op de 7 heeft er zelfs 10) eenvoudig op het scherm en reken af. Hoe het werkt? Zoals Kanstei ook al omschreef: met Near Field Communication.

Draagvlak onder banken en creditcard-maatschappijen lijkt voorzichtig te groeien (Google werkt voor Wallet o.a. met Mastercard) en het wachten is op de winkelier. Eerst nog even wennen aan het ‘nieuwe pinnen’.

UPDATE 11 juli 2011: Via Twitter werd ik gewezen op het Nederlandse ZMAZZ. Vergelijkbaar met Google Wallet kun je betaald parkeren, geld overmaken naar anderen, betalen aan de kassa en online met je mobieltje.

UPDATE 18 juli 2011: The Next Web heeft (naast ZMAZZ en het welbekende Paypal) nog een aantal manieren gevonden om met je mobiel te betalen. ‘Mobile Payments: 8 Awesome Ways to Pay with Your Phone’