De rage om een uitnodiging te scoren via Twitter begon pas afgelopen weekend, maar de bèta van Google’s sociale netwerk ‘+’ opende begin vorige week haar deuren al. Een week waarin de media-aandacht voor de ‘Facebook kloon’ vergelijkbaar was met de lancering van andere Google-producten en blijkbaar zaten veel mensen te wachten op een alternatief voor Facebook. Uit een steekproef uitgevoerd door The Next Web bleek dat van de duizend respondenten tenminste 2/3 over zou willen stappen van Mark Zuckerberg’s netwerk naar de nieuwkomer van Google.

Eén verklaring waarom ‘we’ dan in godsnaam op Facebook rondhangen? Het is een sociaal/psychologisch dingetje: we zitten op Facebook omdat iedereen op Facebook zit. Over de reacties van mensen over beide netwerken zegt Wired: “These people are praying for the death of a free service they voluntarily signed up for. And I know just how they feel, because I hate Facebook so much I only log into it about eight times a day.”

Om even terug te komen op The Next Web en oprichter Boris Veldhuijzen van Zanten, de lancering van Google+ heeft de Nederlandse entrepreneur namelijk zeer goed gedaan, nu al. Hij richtte razendsnel de site SocialStatistics.com op, een klassement van de meest populaire Google+ gebruikers. Wat bleek? Uitgerekend Facebook’s CEO Zuckerberg staat fier op één. Het tijdschrift Rolling Stone, Silicon Valley guru Guy Kawasaki en de New York Times namen het bericht over. De site zelf trekt inmiddels duizenden bezoekers.

Een drukke week it was. Ik ga niet elke week Google+ apart beschrijven, maar hou de service zeker in de gaten. Hoeveel nieuws gaat Google nog implementeren? Hoeveel mensen zullen inderdaad overstappen? Er is genoeg voer voor discussie de komende tijd…

Kan je nog niet bevatten wat Google+ nu precies is? Het volgende legt het haarfijn uit.