Zondag kwam de tweet uit het niets: Suitsupply stopt met Twitter. De laatste tweet werd op 7 juli 2011 geplaatst, niet zo heel lang geleden dus. De Nederlandse winkelformule plaatste 1365 tweets in totaal sinds eind 2010 en dat leverde minstens 1777 volgers op blijkt uit het archief van Twitholic. Die laatste tweet geeft een duidelijke reden voor het stoppen met Twitter: “we would like to service our customers in person”. Kom naar de winkel, laat ons je helpen en abonneer je op de nieuwsbrief als je toch online wat aandacht van ons wilt. Een hand in eigen boezem, een eerlijk besluit. Suitsupply heeft Twitter een kans gegeven en het past niet bij het merk, het sluit niet aan of het is achter de schermen niet bevallen.

De vraag is ook wat mensen op Twitter van Suitsupply verwachten dat ze niet ook via de eigen website of die e-mail nieuwsbrief kunnen ontvangen. Veel verder dan de aandacht vestigen op een nieuwe marketingcampagne of een oppervlakkig (want maar 140 karakters lang) advies kwam het niet.

Positiever nieuws over de pakkenboer: ’t gaat heel erg lekker in de VS. In april van dit jaar schreef de Wall Street Journal zelfs een artikel over de huidige markt voor (goedkopere, maar kwalitatief goede) pakken en stond het stof van Suitsupply samen met Armani (!) bij twee kenners op de eerste plaats…

Voor de mensen / organisaties die nog helemaal geen strategie op social media hebben losgelaten: de presentatie ‘Social Media Strategie in 1 dag’ van Jeroen van der Schenk is geen gek begin.