‘Amerikaanse CU2’, ‘Zet je alu-hoedje maar op’, ‘Kranten zijn beter op een iPad’ en ‘Good to Great: bedrijven in 2012’. Deze vier artikelen hebben één ding gemeen. Eén persoon eigenlijk: Rupert Murdoch. Respectievelijk gaan de artikelen over MySpace, macht, de iPad krant The Daily en de recente verkoop van MySpace. Ik wil absoluut geen ‘told you so’ artikel schrijven, maar… I told you so. In 2008 trok ik de vergelijking tussen Elliot Carver – een mediabaron die met zijn imperium een oorlog wil uitlokken tussen Engeland en China in de James Bond-film Tomorrow Never Dies – en de levensechte Rupert Murdoch. Kranten, tijdschriften, Fox News, The Daily, noem het maar op, Murdoch heeft er een vlezige vinger in de pap. Toch lijkt de vraag nu hoelang dat nog gaat duren.

In zijn geboorteland Australië, Engeland en de VS kun je niet om de bezittingen van News Corporation heen. Zijn News Corp. heeft genoeg titels in beheer dat iemand het zinvol vond er een apart Wikipedia lemma voor aan te maken. Hoewel het Murdoch nog niet gelukt is twee staten tegen elkaar op te steken om zo een al dan niet nucleaire oorlog te ontketen voor eigen financieel gewin, is hij wel de eigenaar van een aantal publicaties (News of the World nu specifiek) die voor het ‘inwinnen’ van ‘nieuws’ ongekend ver buiten het boekje gaan.

Het is al enkele dagen voorpagina nieuws (zeker in de eerder genoemde Angelsaksische landen): de Britse krant News of the World verscheen zondag 17 juli 2011 voor het laatst nadat bekend werd dat de krant de politie betaalde voor informatie en schokkender: de telefoon van de vermoorde Milly Dowler (13) en die van overleden Britse soldaten hackte zodat er nieuwe berichten ingesproken konden worden die eventueel tot nieuws konden dienen. De best verkopende Britse krant ter wereld, sinds 1843 actief en in 1969 gekocht door Murdoch hield op te bestaan.

Wired denkt dat de gebeurtenissen tot dusver verregaande gevolgen kunnen hebben voor het moederbedrijf, het hart van de organisatie: het allesziende News Corp. De hackers van LulzSec (recent in het nieuws na de aanval op het PlayStation netwerk) zouden zich na hun geruchtmakende praktijken stil houden, maar zijn speciaal voor Murdoch weer actief. De sites van The Sun, The Times en een aantal andere News Corp. publicaties gingen gisteren enige tijd offline.

Het internet, de wereld, kijkt live mee met wat misschien de val van het grootste media imperium vandaag de dag is en niemand lijkt zich daar heel druk over te maken. Terecht, maar hoe slim is het überhaupt om zo ontzettend veel invloed bij één persoon te leggen?