Google trekt de stekker uit Google Labs. Wees gerust, de extra functionaliteiten binnen Gmail (het ongedaan maken van een verzonden mail is bijvoorbeeld briljant!) blijven gehandhaaft, het gaat echt om de experimenten op www.googlelabs.com. De zoekgigant gaat zich gerichter voor bestaande en nieuw te ontwikkelingen diensten en producten inzetten, een uitermate slimme zet als je zo’n $9 miljard omzet draait in een kwartaal, maar veel diensten jarenlang in bètafase blijven hangen.

Ik stel vast dat Google volwassen is geworden. Aanvankelijk werd er naast de zoekmachine vooral geëxperimenteerd (of op hoog niveau aangekloot) maar nu is er hernieuwde focus. Gmail lanceerde in 2004, maar ging pas in 2009 uit bèta. De filosofie is me – in tegenstelling tot toen ik dit bericht in 2008 schreef – inmiddels wel duidelijk: waar het gebruikelijk was om voor software steeds nieuwe versies te lanceren nam Google de tijd om het product te perfectioneren terwijl dit al in gebruik werd genomen door (een select aantal) early adopters.

En er is meer: Google kan social gaan presteren. Over Buzz en Wave gaan we het niet meer hebben, maar de +1 knop en Google+ hebben potentie.

Dan iets heel anders: 2011 gaat het jaar van de tablet worden. Van de tablet met als besturingssysteem Android welteverstaan. Apple’s iPad zal door niemand verslagen worden (waarschijnlijk ook niet in 2012) maar er komen in de loop van volgend jaar zo’n 100 verschillende modellen uit en de meeste draaien Android. Motorola Xoom, Asus Transformer, HTC Flyer en de Sony S1 en S2: ze draaien allemaal op de toegankelijke software van Google.

Het is niet dat ik dacht dat het bergafwaarts zou gaan met Google, maar een sceptische blik op een bedrijf dat het de afgelopen jaren ongekend goed deed kon geen kwaad. Nu is er meer focus en dat kan alleen een omvangrijker Google tot gevolg hebben.