Ik heb de titel afgekeken van De Oprichter, een wekelijkse blog (als in: elke week 500 woorden) door Wakoopa-oprichter Robert Gaal. In zijn meest recente schrijven frustreert hij zich over de gang van zaken bij een veiling van patenten waarbij Google, Microsoft en RIM (Blackberry) elkaar als een stel kinderen bestreden. Kinderachtig was een bod van $3,14159 miljard (het getal pi) en andere absurd hoge bedragen om elkaar te dwarsbomen, maar veel destructiever is de aanvraag van patenten op algemene techniek als ‘touchscreens’ of ‘draadloze verbindingen’. Het recent failliet verklaarde Nortel Networks had in totaal het alleenrecht op 6000 patenten (!) en veiling daarvan leverde $4,5 miljard (!) op.

De reactie van Nortel en de insteek van dit artikel in de New York Times gaat over het behaalde bedrag alsof het een prestatie is. “The size and dollar value for this transaction is unprecedented, as was the significant interest in the portfolio among major companies around the world,” aldus Nortel. Het 115-jarige bedrijf is dan misschien failliet, maar we hebben wel ons hele hebben en houwen voor een goede prijs verkocht.

De Oprichter heeft natuurlijk gelijk. Deze praktijken zijn onzinnig. Het verstikt industrieën. Niet alleen nieuwe technologieën en software (‘Will licensing issues spoil the online media party forever?’) hebben hier mee te maken overigens. In hetzelfde straatje treffen we auteursrechten, copyright. Deze en de naïef fanatieke bedrijven die hier aan vasthouden zorgen er nog steeds voor dat niet elke tv-serie en film overal ter wereld is te zien. Jammer, want het geld dat dit alles oplevert is leuk, maar world domination in de vorm van een miljardenpubliek en/of keiharde, tastbare vooruitgang is zoveel meer waard.