In 2010 lekte er muziek uit op het internet van een artiest waarvan niemand de naam nog wist. Uiteindelijk pakte de lek goed uit voor de Canadees Abel Tesfaye, nu beter bekend onder de artiestennaam The Weeknd (Twitter). Eerder dit jaar bracht hij gratis (!) zijn debuutalbum House of Balloons uit en de recensies waren zeer positief. Weeknd kreeg hulp van de eveneens Canadese artiest Drake (samen met Jamie Foxx in YouTupdate 35) en toen die een tweet plaatste en de eerste live-optredens doorgang vonden bleek het allemaal heel serieus. En nog goed ook. Omschrijf zijn stijl als moderne R&B met elektronica invloeden, laten we kijken of er baby’s op gemaakt kunnen worden…

Pitchfork gaf het album de titel ‘Best New Music’ en dat wil wat zeggen. Hoewel innovatie en spanning in de zoetsappige, slaapwandel R&B onmogelijk lijkt is het Weeknd gelukt. De inhoud is niet zo nieuw (vrouwtjes, feestjes, drugs etc.) maar het geluid is prettig en er is ruimte voor wat elektronica zoals Kanye West dat deed, maar zonder te commercieel of poppy te worden.

The Weeknd – House of Balloons / Glass Table Girls

Laten we maar gelijk overgaan naar de score want er hoeven niet veel woorden meer aan vuil gemaakt te worden. Wat betreft het scoresysteem van deze rubriek: kids doen het goed bij smeuïge teksten (speen) op zwoele, sensuele beats (rammelaar) met als het even kan een verleidelijke videoclip (melkfles). De totaalscore (babies) staat los van die criteria en kan dus altijd wat hoger of lager dan het gemiddelde uitvallen.

3 lyrics

Lyrics: Vrouwtjes, feestjes, daar hoort seks bij. Niet te diepgaand, precies goed.

4 beats

Beats: Heerlijk, perfect voor met de vrouwtjes. Tussen de lakens. Onder een pooltafel. You get it.

3 videos

Video’s: Geen video’s, maar slechts mistige zwart-wit foto’s. Eén beeld per nummer. Goed voor de hipster fanbase vermoed ik.

5 babys

Eindscore: Dit is de muziek die ik in gedachte had toen ik de rubriek Baby-Making Music bedacht. Zwoele R&B waar muzikaal wat valt te beleven.

The Weeknd – High For This