Regie: Jon Favreau
Cast: Daniel Craig, Harrison Ford e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, grof taalgebruik

Het moet een premisse zijn geweest die heel erg lang in de kluis van een Hollywood regisseur lag: het stokoude western genre combineren met buitenaardse wezens. Een mix van genres waar niet iedereen gelijk een goed gevoel bij heeft. Daar bovenop zijn James Bond (Daniel Craig) en Indiana Jones (Harrison Ford) aangetrokken om de kijker op avontuur te nemen in Cowboys & Aliens.

Het is het jaar 1873 als een ruimteschip op aarde neerkomt om de planeet te ontdoen van al haar goud. Tegelijkertijd ontwaakt Jake Lonergan (Craig) in het midden van de prairie met een mysterieuze metalen armband. Langzaam aan realiseert Lonergan en een aantal andere cowboys dat ze hun land moeten verdedigen tegen de veel beter bewapende indringers.

Er zijn ontzettend veel valkuilen voor het mixen van genres die zoveel van elkaar verschillen en waardoor de strijd zo oneerlijk lijkt: de aliens zijn groot, snel en dodelijk en hebben bovendien ruimteschepen en laserkanonnen. Cowboys & Aliens weet een paar van die valkuilen te ontwijken. Als sci-fi is de film niet vernieuwend en als western waarschijnlijk te serieus (indianen en indianenverhalen inbegrepen) maar het is stiekem best leuk. De bijrollen zijn eendimensionaal en de dialoog zwak, maar je wilt het gevecht tussen geavanceerde wezens en uitgekookte cowboys een keertje zien. Dat die laatste worden gedragen door de rollen van de sterke Craig en de nostalgische Ford maakt het alleen maar beter. Een volle punt extra voor de soundtrack van Harry Gregson-Williams.

Eindscore: 7