Voor de lancering van Deus Ex: Human Revolution vroeg ontwikkelaar Square Enix aan filmmaker Rob Spence om te kijken hoe ver we verwijderd zijn van de realiteit in de game. De hoofdrolspeler heet Adam Jensen en gaandeweg is het mogelijk hem te voorzien van allerlei protheses, in 2027 zijn cyborgs – deels mens, deels machine – namelijk de norm. Denk aan digitale ogen die in staat zijn vriend van vijand te onderscheiden en allerlei informatie naar de hersenen sturen. Het is nog net geen 2027, maar zijn bionische ogen en ledematen vandaag de dag mogelijk?

Spence verloor zijn rechteroog op jonge leeftijd tijdens een vuurgevecht en voor zijn Eyeborg Project verbouwde hij z’n nep oog om er een cameraatje in te plaatsen. Deze is niet aangesloten op de hersenen dus hij blijft aan één oog blind, maar het moet wel unieke beelden opleveren.

Iets spannender is het verhaal van de Fin Miika Terho die het zicht in beide ogen verloor door een aandoening. De chip in zijn prothese heeft wél verbinding met de hersenen waardoor hij simpele vormen kan onderscheiden. Een virtuele laag met extra informatie – augmented reality – is nu alleen nog mogelijk op mobiele telefoons (denk aan Layar), maar dat moet in de toekomst dus geen probleem zijn. Hier de Eyeborg Documentary: