De 19-jarige jongen op het podium kon ’t zelf ook niet geloven. Tegenover een uitverkochte Melkweg bekende hij dat z’n omgeving niet veel vertrouwen in een Europese tour had. Fans zouden zijn Engelstalige teksten bovendien niet mee kunnen zingen. Meer dan 1500 man in de grootste zaal die het Amsterdamse poppodium te bieden heeft bewezen het tegendeel. Let wel, de artiest in kwestie had tot een jaar geleden geen platencontract en komt in november 2011 pas met z’n eerste album.

Mac Miller – afkomstig uit Pittsburgh, Pennsylvania – bracht sinds 2007 een zestal mixtapes uit waarvan The High Life (2009) als eerste meer dan geen aandacht kreeg. Een jaar later volgde K.I.D.S. en eerder dit jaar Best Day Ever. Die laatste werd ruim 2 miljoen keer gratis gedownload en afgespeeld. Donald Trump (meer dan 25 miljoen keer bekeken op YouTube) bezorgde Mac’s eerste notering in een gangbare hitlijst: positie 79 in de Billboard Hot 100. De echte Donald Trump kon het wel waarderen.

Nu gaat het allemaal sneller. In mei interviewde Rolling Stone ‘m (‘poised for hiphop stardom’). In de lente ging hij op tour en liftte hij mee op het succes van Wiz Khalifa en diens Super Bowl-geïnspireerde Black and Yellow. Optredens zijn aan beide kanten van de Atlantische Oceaan uitverkocht. Frick Park Market kwam vorige week binnen op #60 bij Billboard, stond op #11 in de iTunes download lijst en is al meer dan 5 miljoen keer bekeken op YouTube.

Onverwacht creëert de artiest een case voor social media enthousiasten. Immers, zonder hoog marketing budget en zonder bekend platenlabel lijkt het er toch op dat Mac Miller op z’n negentiende een wereldtournee kan invullen door Twitter (800 duizend+ volgers), Facebook (1,2 miljoen+ fans) en YouTube (miljoenen) in te zetten…