“We don’t really care how they (de Britse overheid) are gonna fix the economy. (…) Our job is to make money from it. (…) I had a confession which is: I go to bed every night, I dream of another recession. (…) People don’t seem to maybe remember. The 30s depression wasn’t just about a market crash, there were some people who were prepared to make money from that crash. And I think anybody can do that, it isn’t just for some people in the elite. (…) Goverments don’t rule the world. Goldman Sachs rules the world. Goldman Sachs does not care about this rescue package.”

De nieuwslezeres van de BBC viel afgelopen maandag bijna van haar stoel tijdens een interview met zelfstandige effectenhandelaar Alessio Rastani (Facebook, Twitter en blog). Hij was uitgenodigd om te praten over een nieuwe poging de Eurozone uit de problemen te helpen. Rastani was zo recht door zee in zijn woordgebruikt dat mensen zich afvroegen of hij lid zou zijn van het Britse gezelschap The Yes Man. Die ontkennen en Rastani deed dat tegenover Forbes zelf ook. Gelukkig is zojuist gebleken dat het hier om een hoax gaat. Rastani is een aandachtszoeker.

De BBC zei eerder in een verklaring: “We’ve carried out detailed investigations and can’t find any evidence to suggest that the interview with Alessio Rastani was a hoax. He is an independent market trader and one of a range of voices we’ve had on air to talk about the recession.” Verslaggever Robert Peston zei na afloop van het interview tegenover 82,000 volgers op Twitter zelfs: “A must watch if you want to understand the euro crisis and how markets work.”

Vanmorgen zei Rastani tegenover The Telegraph: “I’m an attention seeker not a trader.” Handelen in aandelen doet hij voor de lol, maar niet erg succesvol. De krant kwam er achter dat de beste man slechts £985 pond op z’n rekening heeft staan en na 4 jaar aandelenhandel £10,048 verloor. Wel meende hij elk woord dat hij in het BBC interview zei…