Regie: Olivier Megaton
Cast: Zoë Saldana e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik

Colombia is zo’n land dat naast Rusland, China en het gehele Midden-Oosten altijd prima fungeert als achtergrond voor een actiefilm. Gek genoeg heeft Colombiana niet de gebruikelijke combinatie van schaars geklede vrouwen met groene ogen, bergen cocaïne of een op steroïde draaiende actieheld. De hoofdrol is voor een flinterdunne vrouw met wraakgevoelens.

Cataleya Restrepo (Zoë Saldana) is 9 jaar jong als haar ouders worden vermoord door een Colombiaanse gangster. Ze is daarop vastberaden huurmoordenaar te worden om zo haar famile te wreken. Ze reist naar Chicago en met de hulp van haar oom ruimt ze allerlei boeven op om de kneepjes van het vak te leren.

Als de film aftrapt met Bach’s Ave Maria is het doel gelijk duidelijk: een vrouwelijk Hitman. In de games waarop de gelijknamige film uit 2007 alweer is gebaseerd, speelt het chanson tijdens de intro. Enfin, Cataleya is ondanks haar super dunne postuur ijzersterk en uitstekend met wapens, er is geen situatie waar ze zich niet uit kan redden. Of toch. Het tranentrekkende middenstuk is langzaam en saai. De actie is dat eigenlijk ook, er is niets nieuws te beleven. Het verhaal mist vooral heel veel cocaïne, of misschien is dit wel het soort film dat je maakt onder invloed.

Eindcijfer: 5

Twee trailers voorafgaande aan de film waren memorabeler dan de film zelf: Contagion (Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburne) en Abduction.