Regie: Joe Johnston
Cast: Chris Evans e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld

Na de aftiteling van Thor werd het al duidelijk: nu de meest bekende Marvel-personages hun eigen film hebben gekregen is het tijd om ze bij elkaar te brengen in een verfilming van The Avengers. Onder dit superheldenteam o.a. diezelfde Thor, Iron Man en Spider-Man. Voordat het zover is beginnen we bij de allereerste, Captain America: The First Avenger.

Het is 1942 en jonge Amerikaanse mannen worden massaal opgeroepen voor militaire dienst, het leger in om Nazi-Duitsland te bevechten. Steve Rogers (Chris Evans) wil maar al te graag vechten voor zijn vaderland, maar zijn smalle postuur staat dat in de weg, geen rekruteringsbeambte die hem naar het front wil sturen. Totdat een wetenschapper in dienst van het leger Rogers gedrevenheid in het vizier krijgt, misschien is hij precies wat ze nodig hebben voor een experimenteel onderzoek om een super soldaat te creeeren. Gelukkig gaat het experiment goed en schuilt in Rogers de afgetrainde verschijning van de patriotistische icoon Captain America.

Hitler blijkt overigens niet het grootste probleem van de Amerikanen. Officier Schmidt heeft aan Duitse zijde eenzelfde experiment ondergaan en is nu de Red Skull, een roodkleurige gek. Gelukkig voor Captain America is de film waarin hij zit niet erg onvoorspelbaar en komt hij uit elk gevecht zonder kleerscheuren. Jammer voor de kijker is dan wel dat er weinig ruimte is voor humor of andere, diepere gevoelens. Dat is bij superhelden meestal niet zo erg, maar de tijd waarin dat een 7 opleverde komt ten einde. Captain America heeft wat goed te maken in de Avengers-film die in 2012 uitkomt.

Eindcijfer: 6,5