Het is één van de meest luxueuze hotelketens ter wereld dus daar horen bepaalde verwachtingen bij, ook online. De site van The Ritz-Carlton viel mij op door een uitklapbare banner op de website van het tijdschrift The New Yorker. Een vrouw met een paraplu, een slim geplaatst drankje, het straalde genoeg verleiding uit om door te klikken. Vooral ook omdat er iets centraal staat dat elk bedrijf ter wereld inmiddels zegt te doen – vlak nadat ze zijn begonnen over een social media strategie – maar dat slechts een handvol bedrijven ter wereld ook echt doen. Na de openingsscène stond er: ‘Read exceptional guest experiences’. Wat vonden de gasten van het Ritz-Carlton van hun verblijf, wat is hun ervaring.


The Ritz-Carlton banner
Toch doet ’t Ritz dit ook niet volledig want waar mensen hun mening kunnen achter laten verwacht je de sporadische negatieve reactie. Enfin, het geheel wordt gepresenteerd in moderne vorm: thumbnails met titels als je over de afbeeldingen heen beweegt, als je even de tijd hebt krijg je gewoon zin om de overdreven, Disney-achtige ervaringen te lezen. Maar laten we het over de presentatie hebben want hoewel er heus meer mooie hotel- en vakantiesites zijn, zijn er ook nog steeds hele saaie. Vergelijk bijvoorbeeld eens met die van ’t Hilton.

De moderne vorm dus, maar ook de toegankelijkere blog-variant. Een kaart met alle vestigingen zowel in pretentieloze lijst als wereldkaart. Let ook op de footer (het onderste gedeelte van de pagina): zoals een sitemap kun je continu naar alle nuttige pagina’s toe. Net als links naar Facebook, YouTube (inactief) en een mobiele site. Twitter hebben ze ook begrepen: onder haar eigen naam tweet het hoofd PR Ritz-Carlton, Allison Sitch, er vrolijk op los.

Subtiel: links bovenin zijn het digitale Ritz-Carlton Magazine, de verhalen van gasten, de welbekende ‘About Us’ en maatschappelijk verantwoord ondernemen ondergebracht onder het kopje ‘The Ritz-Carlton Story’. Want als je de mooiste en duurste hotels ter wereld onder je hoede hebt, rest er alleen nog het vertellen van verhalen.

http://youtu.be/qNg2sh5_KNQ

Voor de kijkers van de tv-serie Boardwalk Empire zal de naam wellicht bekender klinken, hoofdpersoon Enuch ‘Nucky’ Thompson brengt een groot deel van het eerste seizoen door op een eigen etage in het Ritz-Carlton Atlantic City, New Jersey. Enuck ‘Nucky’ Thompson – de echte politicus / gangster waar het personage op gebaseerd is – sleet zijn tijd tot zijn arrestatie in 1941 ook op de negende etage van datzelfde hotel. In 1982 werd het omgetoverd tot een woontoren.