Regie: Lee Tamahori
Cast: Dominic Cooper e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik, drugs- en/of alcoholmisbruik

De meest recente oorlog in Irak begon in 2003 en is inmiddels zo goed als uit het nieuwsbeeld verdwenen, maar er zijn blijkbaar nog steeds verhalen te vertellen over de Eerste Golfoorlog aan het begin van de jaren 90. The Devil’s Double is de verfilming van een drietal boeken van de hand van Latif Yahia, naar eigen zeggen de gedwongen dubbelganger van Uday Hussein, één van de zoons van Saddam.

De film doet geloven dat Uday zowaar een grotere boef is dan zijn meedogenloze vader, die als dikke, Engels-sprekende acteur een paar keer zijn opwachting maakt. Cokesnuivend grijpt hij elke vrouw die hij ziet, ook als het om een jong schoolmeisje of een bruid op haar huwelijksfeest gaat. Bedreiging, moord en martelingen zijn dagelijkse kost. Latif lijkt op Uday en wordt vervolgens gedwongen zijn dubbelganger te spelen, heel gebruikelijk tijdens het regime van Saddam, die ook meerdere dubbelgangers had.

Latif en Uday worden beide gespeelt door Dominic Cooper en daarom is het des te vreemd dat alleen Uday enige diepgang mee krijgt. Alle andere personages zijn nutteloze attributen in een wereld waarin Uday Hussein de baas is en de Eerste Golfoorlog alleen via korrelige CNN-beelden te volgen is. Op het geluid van inslaande bommen na lijkt er geen vuiltje aan de lucht en is de kijker gedwongen te kijken naar een Scarface-achtige mafketel.

Weinig karakter in een (verzonnen?) verhaal over de dubbelganger van een vergane president tijdens een oorlog die al een vervlogen opvolger kent. Veel verder uit het nieuws is niet mogelijk en dan is het extra jammer dat de film zo matig is.

Eindscore: 5

Het verhaal van de echte Latif (die nu in Schotland woont) is in twijfel getrokken door enkele Britse journalisten, dit boeiende artikel gaat daar verder op in.