Op de dag dat Eurocommissaris Neelie Kroes laat weten dat het huidige auteursrechten systeem niet te handhaven is, is het wel handig onze blik nog eens op de kwestie te werpen. Kroes heeft namelijk een punt: copyright voelen voor bedrijf en consument aan als een straf en al het geld dat in handhaving is gestoken heeft piraterij niet ingedamd. In Amerika, het land waar dit soort regels praktisch zijn uitgevonden, is nu gebleken dat 70 procent van de ondervraagden (tussen de 18 en 29 jaar) muziek, films en/of tv-shows illegaal hebben gedownload.

Wacht, even terug. Wie heeft dit onderzoek gedaan? Niet de eerste de beste gesubsidieerde minderheid, dit zijn o.a. mensen die meeschreven aan het opvallende ‘Media Piracy in Emerging Markets’ rapport (PDF, 2011), deels op kosten van Google. Voor de pixelneukers: het betreft een telefonisch onderzoek onder 2,303 Amerikanen, uitgevoerd door Princeton Survey Research Associates in de maand augustus van het jaar 2000 en 11.

Hoewel 70 procent een hoog percentage is, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat 30 procent in die leeftijdscategorie nog nooit van hun leven illegaal muziek heeft gedownload. Ten tweede blijkt uit hetzelfde onderzoek, en dit is het mooiste, dat er eigenlijk geen hele fanatieke piraten zijn. Het is heel gewoontjes om te downloaden en tegelijkertijd geeft twee derde van de illegale downloaders aan ook legaal aan media te komen. “Only 2 percent of Americans are “heavy music pirates” with more than 1,000 tracks of infringing music; only 1 percent of Americans are heavy TV/movie pirates with more than 100 infringing shows or films.”

Dit artikel heeft het hele rapport aardig samengevat.