Onbemande vliegtuigjes en helikopters (unmanned aerial verhicles of UAV’s op z’n Engels) zijn vooral bekend geworden door de inzet in de oorlog in Afghanistan. Veilig voor de gebruiker, maar zoals zoveel wapentuig niet altijd accuraat. De zogenaamde drones hoeven niet altijd een destructieve functie te hebben en in Amerika kijkt men of het mogelijk is vergunningen af te geven aan particulieren. Hierdoor kan de politie bijvoorbeeld achter vluchtende verdachten aan of kunnen boeren hun land besproeien. De universiteit van Nebraska-Lincoln loopt vooruit op de zaken en bekijkt de mogelijkheden van foto- en videocamera’s op de grafisch bestuurbare voertuigen om zo het nieuws te verslaan uit unieke, nieuwe standpunten.

Als voorbeeld nemen ze dit filmpje uit Polen dat gemaakt werd tijdens protesten:

In Nederland weet ik toevallig dat politie of Inspectie Verkeer en Waterstaat (dat in 2000 de Rijksluchtvaardienst opslokte) nog niet heel erg streng zijn op het particuliere gebruik van dergelijke machines. Naast modelbouwers gebruikt de politie ze zelf ook voor het opsporen van hennepteelt. Enige tijd geleden maakte ik de website voor de Amsterdamse fotograaf Paul Fennis en ook hij schiet tegenwoordig foto’s van onder een helikoper.