Het jaar 2011 kende veel Lady Gaga, nog veel meer Adele, de nieuwe Britney Spears, dubstep en daaruit voortvloeiend veel intergalactische tunes. In Nederland deden we het met Sak Noel, Gers Pardoel en Sef. Ze staan niet allemaal in de Single Awards 2011, maar deze vrouw wel: Lana Del Rey.

1. Lana Del Rey – Video Games
De sensatie van 2011. De titel van dit nummer bracht de perfecte mix van nerds en hipsters samen om deze artieste naar sterrendom te stuwen. Het leidde indirect ook tot de geboorte van de website Lastig Hip, dat met de exclusieve eerste beelden van Born To Die werd opgepikt door de internationale muziekpers (o.a. Pitchfork en Stereogum).

2. M83 – Midnight City
Hoofdpersonage Ben vrijt hevig met de heerlijke MILF Nancy Frankenburg op de achterbank van een taxi in de tv-serie How To Make It In America als dit nummer aanzwelt. Drive zou geen volwaardige film moeten zijn, maar de videoclip van dit nummer. Bonus: de jeugdige rapper Hi-Rez die een sample van dit nummer gebruikt in Smiling.

3. James Blake & Bon Iver – Fall Creek Boys Choir
Bon Iver was dit jaar in z’n eentje al top en met opkomend (dubstep) DJ James Blake maakte hij een ultieme remix van dierlijke geluiden en oerwoud-trommels.

4. Caotico & Tove Styrke – Brains Out

5. Ellie Goulding – Lights (Bassnectar remix)
Dubstep is een slecht genre. Je mag het ‘geen muziek’ noemen. Toch is deze remix ontzettend lekker en die bass is geweldig! Bonus: de interactieve website van het origineel.

6. Rihanna ft. Calvin Harris – We Found Love
Ik ben helemaal geen fan van Rihanna, maar vorig jaar stond ze ook al in deze lijst. Dit keer komt dat vooral door de Britse DJ Calvin Harris die samen met haar een heerlijke clubplaat aflevert. Bonus: de cover van Boyce Avenue.

7. Kanye West ft. Rihanna, Alicia Keys, John Legend, The-Dream, Fergie, Kid Cudi, Ryan Leslie, Charlie Wilson, Tony Williams, La Roux’s Elly Jackson & Elton John – All Of The Lights

8. Robyn – Call Your Girlfriend
Het was iets stiller rondom de Zweedse zangeres dit jaar, maar deze bleef toch weer hangen. Let ook even op de interessante dansbewegingen in de video…

9. Gil Scott-Heron ft. Jamie xx – We’re New Here
De combo van de rauwe Scott-Heron en de rustige, zweverige draaistijl van de jongeling Jamie xx bleek een schot in de roos. Tegelijkertijd een ode want Gil Scott-Heron schrijft nu poëzie voor Kurt Cobain en Michael Jackson…

10. Dr. Dre ft. Eminem & Skylar Grey – I Need A Doctor
Ik denk dat de fans van één van beide rappers al een tijdje geleden gestopt zijn om zich druk te maken over eventuele albums. No one cares anymore. Toch, heel onverwacht, een tiende plek.

11. Nicki Minaj – Super Bass

12. Tony Bennett & Amy Winehouse – Body and Soul en Tony Bennett & Lady Gaga – The Lady Is A Tramp
Tony Bennett is nog goed als ‘ie een plaat opneemt met een stoeptegel.

13. LMFAO – Party Rock Anthem
Haten is makkelijk. Omarmen en mee dansen een des te grotere beloning.

14. Bag Raiders – Sunlight

15. Elbow – Lippy Kids

16. Mac Miller – Frick Park Market
Het tweede album was teveel van hetzelfde met te weinig echte pakkers. Het live-optreden in Amsterdam en dit nummer waren wel heerlijk.

17. Fleet Foxes – Helplessness Blues

18. Nicola Roberts – Lucky Day

19. T-Pain ft. Lily Allen & Wiz Khalifa – 5 O’Clock
Auto-tune bleek niet helemaal uitgestorven in 2011. De sample van Lily Allen, de rap van Khalifa en de Amsterdamse achtergrond maakte dit toch een fijne plaat.

20. Alex Clare – Damn Your Eyes

21. Jessie Ware & Sampha – Valentine

22. Lady Gaga – Born This Way
2011 betekende een definitieve doorbraak voor Lady Gaga. Bizarre outfits, opmerkelijke popmuziek en bijbehorende videoclips, Gaga kleurde de voorpagina’s wereldwijd. Born This Way was stiekem een lekker nummer en maakte elk Gaga-liedje daarna onnodig.

23. Gold Panda – You

24. Apparat – Black Water

25. Mayer Hawthorne – The Walk

26. B I G S L E E P – S E X
Met een nieuw album dat begin 2012 uit moet komen is deze band extreem moeilijk vindbaar op het web. Op YouTube lijkt al het materiaal te zijn verwijderd dus we doen het via Vimeo. “She’s got a boyfriend anyway”, is blijven hangen.

27. The Bullits – Landspeeder

28. Crystal Fighters – Plage

29. Willie Nelson – The Scientist
Ondanks dat het reclame is met de muziek van Coldplay, uitgevoerd door Willie Nelson. Lekker meebrullen.

30. alles van Adele (het liefst in dansbare remix)
Adele is dit jaar te vaak voorbij gekomen om ’t nog echt te kunnen waarderen. De zangeres denkt er net zo over want ze heeft onlangs aangegeven minstens 2 jaar ‘vrij’ te nemens alvorens ze met een nieuw album komt. Toch, in hippe remixes is de muziek goed te verkroppen.

BONUS: Coldplay – Paradise
Ik ben wel een beetje klaar met Coldplay en hoewel ik deze nieuwe single graag wilde haten, blijft ’t deuntje verdomd lang hangen…