Een winnaar uitkiezen voor de Film Awards 2011 was moeilijk. Misschien kwam dat doordat 2009 en 2010 zoveel enorme kaskrakers voortbrachten. Misschien komt het omdat Hollywood door al het leuke materiaal heen is. Net als muziek zijn mijn filmrecensies zeker onderhevig aan allerlei onmeetbare gevoelens, maar wie denkt dat het dan om triviale zaken als mijn entourage bij bioscoopbezoek of de persoonlijke gemoedstoestand gaat, komt bedrogen uit.

In 2011 studeerde ik af en ging ik aan de slag bij een wereldbekend merk. Dat laatste – die baan, die 9 tot 5 – zorgde er wel voor dat ik meer op zoek ging naar plezier en entertainment in films. Moeilijk, want 2011 is vooral het jaar van de tegenvallers.

1. Restrepo & Armadillo

In 2011 was iedereen wel klaar met de oorlogen in Afghanistan en Irak. Die laatste was al iets langer uit beeld, maar met het vertrek van onze jongens en meiden en later ook de Amerikanen, was er anders nieuws om de voorpagina te vullen. Op filmgebied is er ook materiaal dat als definitief einde (of als terugblik) van Afghanistan kan fungeren. Restrepo deed dat heel bijzonder ‘op de rug’ van een Amerikaanse groep soldaten in de Korengal vallei, daar waar zo’n 70 procent van de geallieerden bommen neerkwamen. Armadillo speelde zich af in de provincie Helmond met een groep Deense soldaten.

2. Inside Job

Zo klaar als we met oorlogen zijn, zo wanhopig probeert men de financiële crisis achter zich te laten. Daar helpt heldere uitleg over de gang van zaken bij en Inside Job gaf dat inzicht. De conclusie is dan wel dat de ‘daders’ er het meest van hebben geprofiteerd, maar we weten in ieder geval hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

3. The Fighter

The Wrestler was leuker, maar het spel van Mark Wahlberg en vooral Christian Bale is voortreffelijk. Ik heb bijna nooit een zwakte voor acteurs of hun spel, maar deze plek is geheel te danken aan de cast.

4. Crazy, Stupid, Love

Ik heb oprecht luidkeels gelachen in de bioscoop. Ook al iets dat ik niet vaak doe. Steve Carell in actie zien na zijn vertrek uit de tv-serie The Office, de opkomst van Ryan Gosling en de roodharige Emma Stone. Genoeg pluspunten.

5. Fast Five

Okay, wie had dit zien aankomen? De terugkeer van Vin Diesel in combinatie met nieuwe, gave auto’s en het tropische Brazilië zijn genoeg voor een vijfde plek. Fast Five is vooral heel erg veel fun. De scène waarin Vin Diesel en Paul Walker op de hielen gezeten worden door de politie en beide in een auto een gigantische bankkluis meetrekken leek een beetje teveel van het goede… Totdat je dit filmpje ziet en het voor het merendeel echt (!!!) blijkt. Wauw.

6. Drive

Deze film had je wellicht hoger verwacht gezien de score en zeker gezien de film één positie hoger. Drive had daarvoor net te weinig te bieden. De soundtrack was erg sterk, maar daar tegenover stonden ondiepe personages en Tarantino-achtige actie die er slechts voor zorgde dat ik niet in slaap sukkelde.

7. Limitless

Een echt doel, een tentstok om het verhaal aan op te hangen ontbrak in deze zomerfilm. Toch, prima werk van Bradley Cooper in een boeiend en origineel verhaal.

8. Bridesmaids

The Hangover 2 komt niet in deze lijst voor. Die viel namelijk erg tegen ten opzichte van het origineel. De ‘vrouwelijke versie’ in de vorm van Bridesmaids was wel erg leuk.

9. The Mechanic & Killer Elite

Niets nieuws onder de zon en dat is prima. Keiharde actie en – ondanks een andere afloop in het boek – een knetter einde. Op naar deeltje twee!

Killer Elite daarentegen is iets fouter, heeft nog wat meer het karakter van een B-actiefilm. U mag daarom gerust stellen dat Jason Statham de opvolger van Steven Seagal is en ook dat is prima.

10. Easy A

Emma Stone. Wéér Emma Stone. Ik viel al op ‘r na de 5 seconden speeltijd die ze had in Superbad. Dat was in 2007 joh. Easy A is vermakelijk en origineel en dat is knap voor een op het eerste gezicht eenvoudige tiener-comedy.

Eervolle vermelding #1: The Lincoln Lawyer. Een spannende actie-thriller met een verbazingwekkend overtuigende Matthew McConaughey.

Eervolle vermelding #2: Source Code. Ondanks gaten in het plot en een einde dat je met een vervelend gevoel achter laat toch wel spannend.

Guilty Pleasure: Sucker Punch. Ja, Zack Snyder is doorgeschoten in de creatie van een gestoorde fantasiewereld met minderjarige hoertjes, draken en mechanische Nazi’s, maar wat zag het er tof uit!

Slecht, slechter, slechtst (in totaal willekeurige volgorde): Abduction, Your Highness.

Tegenvaller: Page One. Een docu vanuit het binnenste van de grootste krant ter wereld kan toch heel boeiend zijn. Jammer dat er niet veel meer in zit dan mensen van de New York Times die zeggen dat het doodzonde zou zijn als de New York Times verloren zou gaan. Ironisch genoeg beoordelen ze de ‘eigen’ film vervolgens met de laagste score op Metacritic…

Fuck dat, het is Mila Kunis: Friends with Benefits was leuk!

Jason Statham in 2012: Naast de voorspelbare actie meuk: The Expendables 2. Het gerucht gaat dat hij ook meedoet met Fast & Furious 6.

Niet-zo-super helden: Thor, Captain America, The Green Hornet en X-Men: First Class vielen eigenlijk allemaal tegen. In 2012 moeten we alle hoop vestigen op The Dark Knight Rises.