Logfather Jaaroverzicht 2011
Osama bin Laden. “Doe eens normaal man.” Alphen aan den Rijn. Japan. † Steve Jobs. Tunesië. 10 jaar na 9/11. Prins Harry & Kate Middleton. Rebecca Black. Libië. Occupy Wall Street. De laatste Space Shuttle. Wordfeud. Ted Williams. Noorwegen. Egypte. Griekenland. Ajax.

Bij deze wens ik jullie alvast een denderend 2012!

De 10 populairste artikelen

1. Verhaal Inception gestolen uit Dagobert Duck-strip
2. De special effects van Boardwalk Empire
3. Strategie: Suitsupply stopt met Twitter
4. Gratis PDF: Het Nieuwe Werken volgens Gen Y
5. Friese internetsensatie: Zanger Rinus
6. Tuesday Inspiration: Dënver – Los Adolescentes
7. Louis Theroux: The most hated family in America 2
8. Websites kopiëren, aanpassen en delen met BO.LT
9. Visualisatie van de Amerikaanse staatsschuld
10. Noob Guide Online Marketing zonder nekklachten

Januari
3 – Goldman Sachs – in 2009 nog gered van de afgrond met publiek geld – investeert $450 miljoen in Facebook waardoor het sociale netwerk een papieren waarde krijgt van $50 miljard. Opperhoofd Mark Zuckerberg is zelf goed voor een waarde van $15 miljard. In 2010 stond hij nog op de voorpagina van het jaaroverzicht.

5 – Bij het chemicaliënbedrijf Chemie-Pack in Moerdijk breekt een gigantische brand uit die pas na 30 uur compleet is geblust.

8 – De 22-jarige Jared Lee Loughner schiet in de staat Arizona bij een politieke bijeenkomst wild om zich heen. De 40-jarige Democratische vertegenwoordigster Gabrielle Giffords is het doelwit van de aanslag, maar overleeft deze ondanks een kogel door haar hoofd wel. Een federale rechter en een 9-jarig meisje die werd geboren op 9/11/2001 zijn niet zo gelukkig, net als 4 anderen komen zij om.

11 – Meer dan 480 mensen komen om als gevolg van modderstromen in Brazilië, vlakbij de hoofdstad Rio de Janeiro.

13 – Albert Heijn (de klein-kleinzoon van de oprichter) overlijdt op 83-jarige leeftijd. Onder Heijn groeide de supermarktketen van 1962 tot 1989 tot ongekende grote.

14 – Na aanhoudende, zeer gewelddadige onlusten ontvlucht de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali zijn land. Hij was vanaf 1987 pas de tweede president van het land.

17 – Apple-CEO Steve Jobs gaat voor de tweede keer in drie jaar tijd met ziekteverlof. Hij blijft wel aan als CEO.

21 – Duizend scholieren reizen af naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen in het onderwijs. Pamfletten roepen de menigte op het Binnenhof te bezetten, maar de politie kan dit voorkomen.

24 – Een explosie in de aankomsthal van het Moskouse Domodedovo vliegveld kost 35 mensen het leven, 130 raken gewond. Hoewel de aanslag niet is opgeëist verdenkt men de rebellen van Dokoe Oemarov. De rebellenleider wil in het noordelijke deel van de Kaukasus een streng islamitische staat stichten.

25 – Na aanhoudende protesten tegen de regering van president Hosni Mubarak zet hij uiteindelijk het leger in om de politie te assisteren in het controleren van mensenmassa’s in Caïro en Alexandrië. Het internet is dan in een groot deel van het land afgesloten maar de Arabische tv-zender Al Jazeera heeft wel live beelden van de onrust.

Februari
2 – Na dagen van onrust en protesten komt het tot gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de Egyptische president Mubarak. Al Jazeera heeft sinds eind januari 24/7 live videostreams in verschillende Egyptische steden.

6 – Na het verslaan van de New Orleans Saints (winnaar van de Super Bowl in 2009), Atlanta Falcons (met quarterback Michael Vick) en aartsrivaal Chicago Bears in de halve finale winnen de Green Bay Packers de Super Bowl. De Pittsburgh Steelers gaan in een spannende wedstrijd met 31 – 25 ten onder.

11 – Nadat het een dag eerder al onterecht naar buiten komt treedt Hosni Mubarak na een goede 30 jaar dan toch af als president van Egypte. Het volk gaat massaal de straten op om het einde van het militaire bewind te vieren. Dagen daarna zwellen onlusten in andere landen in het Midden-Oosten aan en gaan tegenstanders van de desbetreffende bewinden ook de straten op in Libië, Bahrein en Jemen.

18 – Na 249 dagen verbreekt België het wereldrecord regeringsonderhandelingen en ‘wint’ het van Irak.

21 – Nieuw-Zeeland wordt getroffen door een zware aardbeving waarbij een kleine honderd dodelijke slachtoffers vallen.

24 – De Space Shuttle Discovery begint aan zijn laatste vlucht naar het International Space Station (ISS).

24 – CBS maakt bekend de opnames van de populaire comedyshow Two and a Half Men met Charlie Sheen te staken. Sheen had de producer van de serie publiekelijk voor rotte vis uitgemaakt. Binnen een week duiken er meerdere radio- en televisie-interviews op waarin Sheen compleet de weg kwijt is. De hashtags #winning en #tigerblood staan daarna centraal op Twitter, Sheen zelf heeft binnen 24 uur meer dan een miljoen volgers. Comedy Central’s Roast staat ook in het teken van de acteur.

Maart
3 – De Libische leider Qadhafi toont drie Nederlandse mariniers die door het land in gijzeling zijn genomen nadat zij zondag 27 februari in een helikopter een Nederlandse Libiër wilde ontzetten. Politici haasten zich om in contact te komen met de Libische autoriteiten, militaire analisten hebben sterk hun twijfels over de onbeveiligde manoeuvre.

10 – Na dagenlange onderhandelingen en publiek getouwtrek worden de mariniers door Libië terug naar Nederland gezonden. De Lynx helicopter houden ze.

11 – Japan krijgt een enorme aardbeving (8.9 op de Schaal van Richter) te verduren en wordt daarna in het noorden overspoeld door een tsunami. Later op de dag volgt een tweede aardbeving in het westen (6.6 SvR). Enkele honderden mensen worden vermist en er is veel aandacht voor de kernreactor Fukushima die niet langer gekoeld kan worden.

19 – De VN neemt een resolutie aan over een no-fly zone boven Libië waarop Frankrijk onmiddellijk het luchtruim gaat bewaken met gevechtsvliegtuigen. De resolutie volgt nadat Qadhafi de rebellie in de stad Benghazi de kop in wilde drukken met bombardementen. Later op de dag mengen ook de Amerikaanse en Britse marine zich in de strijd door luchtafweer te bestoken met Tomohawk-raketten.

22 – Op de dag dat een Amerikaanse F-15 boven Libië neerstort door een technisch mankement besluit Nederland zich ook aan te sluiten bij de NAVO-missie. Nederland levert enkele straaljagers, een mijnenjager en tankvliegtuig.

30 – Nadat Johan Cruijff en de directie van Ajax opnieuw niet 100% tot overeenstemming komen besluiten het bestuur en de Raad van Commissarissen op te stappen.

Boyce Avenue – Dare To Believe

April
2 – Nyan Cat verschijnt voor het eerst online. Een bizarre animatie / website waarop een 8-bit katachtig figuurtje op de plaats rent onder begeleiding van een irritant deuntje.

5 – Het spelletje Wordfeud werd al in 2010 uitgegeven, maar dit jaar volgt het grote succes met de lancering van de iPhone-versie.

6 – Een 36-jarige uitgeprocedeerde Iraniër steekt zichzelf op de Dam in brand. Omstanders proberen het vuur te doven met hun jassen, een dag later overlijdt de man in het Brandwondencentrum in Beverwijk.

9 – De 24-jarige Tristan van der Vlis schiet in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen dood en pleegt daarna zelfmoord.

11 – De weggestemde president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, wordt in zijn ambtswoning opgepakt door Franse commando’s en aanhangers van Alassane Ouattara, winnaar van de presidentsverkiezingen. Sinds de verkiezingen van november 2010 weigerde Gbagbo af te treden en was een burgeroorlog aanstaande.

13 – Een 25-jarige man schiet in het Groningse Baflo een politieagent dood met diens dienstwapen. Eerder op de avond had de man zijn ex-vriendin al vermoord. Het komt niet vaak voor dat een Nederlandse politieagent om het leven komt door geweld, sinds 1977 gebeurde het 13 keer.

22 – Held Marco Kroon wordt vrijgesproken van het bezit van cocaïne en MDMA. De drager van de Militare Willemsorde – de hoogst haalbare onderscheiding voor Nederlandse militairen – kreeg wel een boete van €750 euro en een voorwaardelijke celstraf van 80 uur voor het bezit van stroomstootwapens.

29 – Te overstaan van zo’n 2,5 miljard mensen wereldwijd treden de Britse prins William en Kate Middleton in ’t huwelijksbootje.

Mei
2 – Opeens geeft Barack Obama vanuit het Witte Huis een nachtelijke persconferentie: Osama bin Laden is dood. Die nacht vielen SEALs een villa in Pakistan aan waarbij de terroristenleider omkwam. Het lichaam dumpt men op zee. Daags na het incident komen er mondjesmaat allerlei details over de missie naar buiten: dat de SEALs op hun helm een camera hadden waardoor de president mee kon kijken, hoe Osama exact is gestorven en wat voor helikopters er gebruikt werden. Foto’s van het lijk worden niet aan de wereld getoond omdat deze te gruwelijk zouden zijn.

14 – Hoofd van het Internationaal Monetair Fonds Dominique Strauss-Kahn wordt in New York opgepakt nadat een kamermeisje hem beschuldigt van aanranding. Hij stapt daags op, maar het komt niet tot een veroordeling.

15 – Ajax wordt in de Amsterdam ArenA voor de dertigste keer landskampioen. In een directe strijd met titelkandidaat FC Twente is de 3-1 overwinning doorslaggevend. Door een gelijkspel van PSV blijft die ploeg op de derde plek staan.

26 – Ratko Mladić wordt gearresteerd en uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal. De opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen tijdens de van val Srebrenica wordt o.a. verdacht van genocide.

Juni
23 – Geert Wilders wordt vrijgesproken van het beledigen van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Filmography 2011

Juli
7 – Tijdens werkzaamheden stort een deel van het dak van de Grolsch Veste (FC Twente) in. Daarbij vallen 2 doden en 14 gewonden.

10 – Nadat een omvangrijk afluisterschandaal in Engeland aan het licht komt stopt de krant News of the World ermee. De krant werd in 1843 opgericht.

22 – De rechts-extremistische Noor Anders Behring Breivik (32) vermoord in een vakantiekamp op het eilandje Utoya meer dan 80 jongeren. Een paar uur eerder beschadigd een autobom enkele regeringsgebouwen in het centrum van Oslo waarbij een tiental mensen omkomen. Breivik is verantwoordelijk voor beide.

22 – Jazz- en soulzangeres Amy Winehouse overlijdt op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een overdosis. Op dezelfde dag overlijden zanger Johnny Hoes (94) en oud-generaal van de VS John Shalikashvili (75).

Augustus
6 – In Tottenham en andere Britse steden breken rellen uit nadat een 29-jarige man omkomt in een vuurgevecht met de politie.

18 – Door noodweer vallen 5 doden en 140 gewonden tijdens het Belgische festival Pukkelpop.

September
17 – In New York begint men met Occupy Wall Street. In een soort neo-hippie opstelling protesteren mensen tegen het bankwezen en de onmacht van de politiek om de crisis op te lossen.

17 – Rellen rondom de Kuip lopen uit de hand en de politie lost waarschuwingsschoten als Feyenoord-supporters het Maasgebouw willen binnendringen.

22 – Tijdens de Algemene Vergaderingen raakt Geert Wilders geïrriteerd door een uitspraak van minister-president Mark Rutte en zegt: “Doe eens normaal man.”

JibJab: 2011, Buh-Bye!

Oktober
5 – Apple-frontman Steve Jobs overlijdt.

15 – Het Nederlandse honkbalteam verovert voor het eerste de wereldtitel door Cuba met 2-1 te verslaan.

20 – De Libische leider Qadhafi wordt door opstandelingen gedood. Er is daarna veel onduidelijkheid over de omstandigheden van zijn dood en de eventuele betrokkenheid van de NAVO.

November
1 – De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martin Air vervoert geen passagiers meer, maar gaat alleen nog vracht vervoeren.

9 – Door een aardbeving en het instorten van gebouwen komen meer dan 600 mensen om in Turkije.

25 – Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm geeft op TEDxAmsterdam een bijzondere presentatie over hoe hij de wereld een betere plek probeert te maken door het kwaad te bestrijden. Om zijn verhaal te illustreren heeft hij een geweer meegebracht.

December
6 – Na 541 dagen is het zover. De Belgische regering-Di Rupo is een feit.

13 – De 33-jarige Nordine Amrani gooit enkele handgranaten naar een bushalte in Luik en schiet in het rond. Er vielen in totaal 7 doden waaronder een 17 maanden oude baby en de dader.

16 – Facebook Timeline is voor bijna alle Nederlanders nu ook beschikbaar.

19 – De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-il overlijdt op 69-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Zijn zoon volgt hem op.

20 – Eva Hoeke – hoofdredactrice van het tijdschrift Jackie – stapt op nadat een (internet)rel over de term ‘niggabitch’ in het blad tot veel commotie leidt. In het betreffende artikel werd de kledingstijl van zangeres RIhanna besproken die zelf via Twitter reageerde op het voorval.

21 – AZ stapt in de Bekerwedstrijd tegen Ajax van het veld nadat de 19-jarige Wesley het veld op rent en AZ-doelman Esteban in zijn rug aanvalt. De keeper krijgt rood omdat hij de hooligan terug trapt. Hoewel Ajax dan met 1-0 voorstaat moet het hele duel begin 2012 overnieuw gespeeld worden, zonder publiek. Het incident komt ook voorbij in de New York Times en krijgt een eigen Tumblr.

Google Zeitgeist 2011