De docu The Flaw (‘Waar ging het fout met de kredietcrisis?’) zoekt de reden van de financiële crisis bij het verschil tussen rijk en arm (in Amerika) en de constante geldstroom naar de rijkste 1 procent. Die terugblik is nuttig, natuurlijk, maar een vraag die terug blijft komen is hoe het de banken en beurzen nú vergaat. Op dit moment. Na overheidssteun en nadat misschien het diepste punt van de crisis is bereikt. Wie staat er aan het roer? Wie gaat een dubbele dip of een hele nieuwe crisis voorkomen? Een theorie van een obscure Britse academicus spreekt tot de verbeelding: psychopaten. In pak welteverstaan, maar zonder een greintje empathie en gewetenloos.

Clive R. Boddy publiceerde onlangs zijn werk ‘The Corporate Psychopaths Theory of the Global Financial Crisis’ in het Journal of Business Ethics. Allereerst legt hij uit dat psychopaten mensen zijn die – door allerlei omstandigheden, waaronder bijvoorbeeld afwijkende activiteit in het brein – gewetenloos zijn, minder emoties hebben en moeite hebben die emoties te uitten. Algemeen gaat men uit van de berekeningen van Dr. Robert Hare: minder dan 1 procent van de mensen is psychopaat en bij slechts een klein deel daarvan uit het zich in geweld.

Prima, het is dus niet zo’n groot probleem. Brian Basham, journalist bij The Independent, denkt daar iets anders over. In het artikel ‘Beware corporate psychopaths – they are still occupying positions of power’ trekt hij de conclusie dat de crisis veroorzaakt zou kunnen zijn door psychopaten. Gewetenloze managers. Het lijkt een doemverhaal totdat deze anekdote volgt: “My companion, a senior UK investment banker and I, are discussing the most successful banking types we know and what makes them tick. I argue that they often conform to the characteristics displayed by social psychopaths. To my surprise, my friend agrees. He then makes an astonishing confession: “At one major investment bank for which I worked, we used psychometric testing to recruit social psychopaths because their characteristics exactly suited them to senior corporate finance roles.”

Boddy waarschuwt: “The very same corporate psychopaths, who probably caused the crisis by their self-seeking greed and avarice, are now advising governments on how to get out of the crisis. Further, if the corporate psychopaths theory of the global financial crisis is correct, then we are now far from the end of the crisis. Indeed, it is only the end of the beginning.”

Ben je niet overtuigt? Lees ook ‘One in 25 business leaders may be a psychopath, study finds’ over een hele andere studie in de VS, met vergelijkbare conclusies. Harvard Business Review heeft ook al een oplossing trouwens: ‘First, Let’s Fire All the Managers’.