Eerst was het niet mogelijk, toen was het niet onmogelijk. Na het weekend verzamelen Vincent Everts en vergelijkbare gekken zich in Las Vegas voor de jaarlijkse Consumer Electronics Show in Las Vegas. Hartstikke gezellig en volgepropt met de nieuwste snufjes en foefjes. Opvallend is dat er wéér (of nog steeds) aandacht is voor 3D TV en betalen met je mobiele telefoon. Ondanks een betere adoptie in China en Europa dan in de VS, is 3D televisie kijken niet doorgebroken. Er is simpelweg te weinig content. En die brilletjes…

Met mobiel betalingsverkeer gaat het daarentegen iets beter, maar toch, in 2008 hadden we het er ook al over. Het begint te lijken op het verhaal van het eeuwige talent.

Het Britse Econsultancy maakte een lijstje met 10 voorspellingen over de mobiele industrie in 2012. Op nummer één staat Near Field Communication, een contactloze verbindingsmethode die blijkbaar dit jaar ‘begrepen’ zal worden door de markt, maar commercieel nauwelijks inzetbaar blijkt. Als dat al niet gebleken is, want behalve leuke experimenten door Diergaarde Blijdorp (2008) en de Rabobank (2010) is het in Nederland tot op heden niet gekomen. De techniek was ook in 2008 in het huis van de toekomst in Brussel beschikbaar.

Mobiele betalingen staan op een droevige achtste plaats, ondanks dat er tekenen zijn dat het, het ooit zal gaan worden. In 2011 voorspelde onderzoeksbureau Gartner nog dat 141 miljoen consumenten wereldwijd $86,1 miljard zouden uitgeven met behulp van hun mobiele telefoon. De Nederlandse banken maakten in 2010 bekend samen te werken aan een structuur voor dit betalingsverkeer, maar de Rabobank denkt zelf aan 2015. We wachten het verder af.