Volgens NetCoalition.com bespreken prominente leden een zogenaamde ‘nuclear option’, de mogelijkheid om een dag lang alle aangesloten sites op zwart te zetten. Die dag zou 23 januari zijn, exact over 2 weken. Onder de leden o.a. Google, Facebook eBay, PayPal, Twitter, Amazon, LinkedIn en Wikipedia. Een paar stapjes terug: de sites willen zich verzetten tegen de Stop Online Piracy Act waarvan zij verwachten dat deze het internet aan banden zal leggen. Het wetsvoorstel – eigenlijk vanzelfsprekend met de openbare goedkeuring van Hollywood, de muziekindustrie en tv-zenders – geeft de Amerikaanse overheid niet alleen de macht om websites die auteursrechten schenden voor de rechter te dagen, het is dan mogelijk ‘faciliterende’ sites aan te pakken. Zoekmachines mogen dan niet meer naar de ‘verdachte website’ linken en providers moeten verkeer naar de site blokkeren.

Als het jouw content is die gratis op het net opduikt vind je dergelijk wetgeving waarschijnlijk heel prettig. Het zorgt voor bescherming van je werk en is een juridische kapstok als het kwaad al is geschied. Toch heeft SOPA veel weg van censuur, sites kunnen al aangepakt worden op basis van (ongegronde en niet nader bekeken) beschuldigingen. Het onderstaande filmpje legt nog eens exact uit hoe het zit en komt dan met de kille waarheid: “We know it’s not really gonna stop piracy, anyone with a tiny bit of technological sophistication can change browser settings or download a plugin that allow them circumvent these blocks easily.”