Edial en Floris Dekker zitten er een beetje timide bij. Misschien heeft het te maken met de opstelling van opzichtige microfoons en net niet sluikreclame in de vorm van blikjes Palm. Hun verhaal is duidelijk en oprecht en het is duidelijk dat ze willen groeien. De Nederlandse start-up Gidsy biedt mensen de mogelijkheid om zichzelf als organisator van lokale tours en workshops aan te bieden. Een soort marktplaats voor activiteiten. Wereldwijde expansie is nodig want op dit moment worden alleen activiteiten in Amsterdam, New York en Berlijn aangeboden. De jongens zelf werken vooral vanuit Berlijn en juist die keuze lijkt zich nu uit te betalen. Nadat Ashton Kutcher eerder in SoundCloud en Amen investeerde (beide ook vanuit Berlijn begonnen) heeft de acteur nu samen met Werner Vogels, Peter Read en twee investeringsmaatschappijen geld in Gidsy gestoken. $1,2 miljoen om precies te zijn.

Het programma waar de broertjes Dekker recent te gast waren heet Top Names en is onderdeel van het platform Fast Moving Targets (FMT). Toevallig was Werner Vogels – de Nederlandse CTO van Amazon – de hoofdact in de eerste aflevering van dat programma, een initiatief van Erwin Blom en Roeland Stekelenburg. Sinds die eerste aflevering in september 2011 had ik over FMT willen schrijven, maar ik wilde wachten op een aanknopingspunt met een succesverhaal. Dat kwam gisteren.

Hoewel Gidsy nog nauwelijks omzet heeft en zoals gezegd slechts in 3 steden beschikbaar is, is het binnenhalen van een dergelijke investering meer dan positief nieuws. De uitbreiding naar andere steden (Londen en San Francisco staan op stapel) zal geld kosten en vergelijkbare initiatieven als AirBnB en Etsy liggen op de loer.