Regie: Brad Bird
Cast:Tom Cruise, Simon Pegg, Jeremy Renner e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld

Een slap aftreksel van James Bond en niet zo spannend als The Bourne-series. Mission: Impossible heeft altijd goede concurrentie gehad en hoewel veelvuldig op tv uitgezonden, de films zijn vermakelijk. Mooie auto’s en motoren, een knappe vrouwelijke bijrol en duizend-en-één locaties: Tom Cruise heeft het er als Ethan Hunt elke keer weer druk mee. Ghost Protocol is niet anders en voor een vierde deel is het een opvallend goed werkje.

In Ghost Protocol reizen we eerst af naar Boedapest waar een andere agent van de Impossible Mission Force (IMF) belangrijke codes van Russische atoomwapens verliest. Ethan Hunt moet het zaakje met zijn team (Simon Pegg als Benji en Paula Patton als agent Carter) uitzoeken, maar als bij die missie een deel van het Kremlin in Moskou wordt opgeblazen krijgt de IMF de schuld in de schoenen geschoven. De president stelt het ‘Ghost protocol’ in waardoor het bestaan van de IMF wordt ontkent en Hunt’s team er alleen voor staat.

Niet dat het de adrenaline race tot een halt brengt. Het team gaat onvermoeid achter de codes en boef Kurt Hendricks aan om een kernoorlog tussen de VS en Rusland te verkomen. Enkele geweldige setpieces volgen als Hunt aan de Burj Khalifa in Dubai hangt, zomaar het hoogste gebouw ter wereld. Een zandstorm maakt het plaatje compleet.

De meeste gadgets, het plot en de humor (wederom vooral afkomstig van Pegg’s onnozole karakter Benji) kennen we al, maar Ghost Protocol legt de lat voor ultieme popcorn actie weer een stukje hoger.

Eindscore: 8