Myrta Otten volbracht een universitaire opleiding Geschiedenis en een master Media & Journalistiek. Sinds het VWO wist ze namelijk al dat ze journalist wilde worden. Een maand na haar afstuderen had ze nog geen baan gevonden als journalist dus schreef ze het artikel ‘Onderaan de journalistieke ladder’ voor Villamedia. Vanaf Twitter werd meer dan 100 keer naar het artikel gelinkt en GeenStijl schreef erover. Die aandacht ging niet over vermeende ‘misstanden’ in de mediabranche zoals Otten die stelt, maar over de auteur, in negatieve zin. Ze draagt overigens zelf de oplossing aan: “Gewoon direct in het echt beginnen, dan leer je de rest vanzelf.”

Ik denk dat er nog wel een optie is, voor journalisten en voor alle andere werkzoekenden: doe het zelf.

Het klinkt bewust al een tijdje door in de artikelen op dit blog.

Doe. Het. Zelf.

Begin voor jezelf.

Wees jezelf en vind vrede in je eigen kunnen. Het maakt niet uit wat anderen van jou of je product vinden. Financiële zekerheid? Hou je zelf niet voor de gek, het is 2012. De ‘bewakers van uw financiële zekerheid’ hebben bovendien te maken met een hoge psychopaten-dichtheid.

De jonge acteur uit ‘Ik ken een acteur in New York’? Zoekt al tijden naar werk las ik op z’n Facebook. Edial en Floris Dekker? Die zaten laatst in DWDD en haalde $1,2 miljoen op voor hun start-up Gidsy. Ted Williams leefde op straat en had de mazzel ontdekt te worden. Dit jaar brengt hij een boek uit. Komiek Louis C.K. haalde meer dan $1 miljoen op door zijn laatste show in eigen beheer online uit te geven. Ze deden het zelf. Wel met hulp, uiteraard, maar ze deden het omdat zij vonden dat het nodig was. Omdat zij het waardevol vonden.

‘Blijf jij binnen de lijntjes kleuren?’

The Cool Hunter zei het laatst ook mooi, ik quote: “You don’t need a university degree to be successful, although it may be helpful, but don’t do it because your parents – or you? – have status anxiety. Stop whining about it. (…) If your job sucks, stop blaming others, your boss, your parents, the unverse. Just quit and take responsibility for your own choices. It’s not about the sucky job. It is about you being in the wrong place. There’s never a better time than now.”