Ben je geraakt door ‘Onderaan de ladder’ van afgelopen zondag? Borrelt het om je mouwen op te stroppen en zelf aan de slag te gaan? Reid Hoffman (mede-oprichter LinkedIn) en Ben Casnocha schreven het boek The Start-Up Of You dat op 14 februari 2012 uitkomt. Als we dat schrijven mogen geloven ligt de sleutel in het benaderen van je carrière (in dienstverband of als zelfstandige) als een beginnend bedrijf: investeer in jezelf, bouw een eigen netwerk en neem slimme risico’s. Ik denk dat je vooral open moet staan voor veranderingen en flexibiliteit moet tonen in alles dat je doet en wat je kunt. Precies wat onze ouders over het algemeen niet doen.

Thomas Friedman schreef vorig jaar voor de New York Times dat bedrijven als Facebook ($100 miljard in waarde), Groupon ($30 miljard) en Twitter ($8 miljard) in vergelijking met hun (beurs)waarde weinig personeel hebben. Degene die ze zoeken zijn technisch aangelegde sponzen, mensen die niet alleen werk kunnen doen dat niet (goed) door software of robots overgenomen kan worden, maar mensen die zich elke dag aanpassen aan industrieën die zich dagelijks ontwikkelen. Cru gesteld moet de arbeider van de toekomst weten dat bedrijven zich altijd zullen afvragen: “Can this person add value every hour, every day — more than a worker in India, a robot or a computer?”

Robert Teitelman – hoofdredacteur van The Deal – is het daar niet mee eens. Volgens hem is het onzinnig om te denken dat iedereen op deze manier te werk moet gaan. Dat we op die manier om de 3 of 5 jaar achter een ander doel of hype gaan rennen. Zijn betoog in deze video.

Ik denk dat Teitelman het idee daardoor juist onderstreept, dat niet iedereen aan een personal brand zal werken of elke dag zijn baan opnieuw uitvindt is een onnodige overdrijving. Jonge mensen, generatie Y en ook een oudere generatie die wel is meegegaan in het toetsenbord en de muis, dat zijn de mensen die het moeten gaan doen. Dat gaan ze doen zodra er een uitnodigende hand uit een boardroom komt, of als dat te lang duurt, door het zelf te doen.