Regie: David Fincher
Cast: Daniel Craig, Rooney Mara e.a.
Kijkwijzer: 16, geweld

Ik heb de Millennium boeken van wijlen Stieg Larsson niet gelezen. Ik heb de Zweedse film-trilogie niet gezien. Ik wist niet of ik aan The Girl with the Dragon Tattoo moest beginnen en ik wist daarom niet of ik de juiste persoon zou zijn om de film te recenseren. Om de slechte smaak van 2011 weg te spoelen begon ik toch maar en nu is het te laat. Ik ben gegrepen.

Mikael Blomkvist (Daniel Craig) is onderzoeksjournalist bij het Zweedse tijdschrift Millenium als een rijke familie hem vraagt te zoeken naar een jonge vrouw. Zij verdween meer dan 40 jaar geleden en haar lichaam is nooit gevonden. Blomkvist zit na een geruchtmakende rechtszaak financieel aan de grond en hij besluit de uitdaging aan te gaan. Daarvoor verkast hij tijdelijk naar het landgoed van de familie, vlak buiten het ijskoude Stockholm. De getatoeëerde, gepiercete, vrouwelijke hacker Lisbeth Salander (Rooney Mara) staat hem daar in bij.

Alles wat ervoor nodig is om de kijker op het puntje van de stoel te houden zit in deze film: mysterie, corruptie, suspense, liefde, actie. Zelfs als een aanloopje naar het einde toe nodig is kun je, je niet vervelen. In tegenstelling tot veel andere films de afgelopen jaren ontvouwt het verhaal zich zonder te verzanden in onwaarschijnlijkheid en worden lugubere scènes nergens onnodig smerig of bloederig.

Craig levert een solide acteerprestatie af en toch heeft hij moeite tegenspeelster Rooney Mara bij te benen. Dat komt geheel voor rekening van Mara (26) die als een onverzorgde, mentaal beschadigde punker door een keurige Scandinavische wereld heen stampt. Ze is intens, maakt zichzelf nuttig en trekt de boot alsof ze dit al jaren doet.

Het komt niet zo heel vaak voor dat een film al naar 2 jaar een remake krijgt en dat is zeker niet gemakkelijk als het bronmateriaal succesvol is. Toch waagde Hollywood een poging door er een pakkende titel op te plakken en Daniel Craig in de hoofdrol te zetten. Het werkte. Na het zien van ‘Dragon Tattoo’ wil je meer.

Eindcijfer: 9