Twee weken geleden in de Tuesday Inspiration: 29 manieren om creatief te blijven. Een ongecompliceerde animatie met waarheden als ‘geef nooit op’ en ‘omring jezelf met creatieven’. Nu schakelen we naar de achterliggende, diepere filosofie. Hoe je niet alleen jezelf, maar ook je bedrijf doordrenkt met creativiteit. Uw presentator is Ben Chestnut (Twitter), de man achter The Rocket Science Group met als belangrijkste product MailChimp. MailChimp is een online tool om e-mailcampagnes te beheren, denk aan de welbekende e-mail nieuwsbrief. Dat klinkt in 2012 vrij stoffig, maar MailChimp brengt alle mogelijkheden in een vrolijk gekleurd jasje. Logo en mascotte Freddie de aap complimenteert die blije opmaak.

Ik moest bij het gebruik van de applicatie al enkele keren smakelijk lachen om de opmerkingen die Freddie op willekeurige pagina’s maakt. Howdy, Jeffrey. Time for some email kung fu!” bijvoorbeeld. Of “Why am I smiling you ask? Because I’m not wearing any pants!” Je vergeet snel dat het hier om een serieuze service gaat met meer dan 1,2 miljoen gebruikers.

Chestnut onthult in bovenstaande presentatie nog meer leuke easter eggs in zijn software. Belangrijk voor het creatieve proces in zijn bedrijf, maar er zijn nog een paar punten:

1. Doe niets langer dan 2 weken
Werk zo’n 2 weken aan een project en ga dan weer verder. Vraag mensen om hulp nadat je iets hebt gelanceert.

2. Verdedig je ‘oude’ werk niet / Word geen manager
Organisaties lijken te vaak een idee (een one trick pony) te verdedigen. Tegen concurrentie, tegen creativiteit en verbetering. Omdat het werkt. Omdat ‘we’ er toch geld mee verdienen. Doe dit niet. Hou je aan de eerste regel en ga verder met nieuwe projecten.

3. Focus op het proces, niet het succes
Chestnut bewijst het: als je aandacht hebt voor het proces en de leuke by products (zaken in de kantlijn en marges) dan komt de rest (succes) vanzelf.

4. Succes komt opeens
Want dat succes komt echt wel, maar niet gepland. Net als verliefdheid (het is toch Valentijnsdag…) niet komt als je er wanhopig naar op zoek gaat. Chestnut werkte meer dan 10 jaar aan allerlei verschillende producten en ineens hadden ze door dat MailChimp meer geld verdiende dan hun webdesign bureau.