Vorige week woensdag bombardeerde ik je vanuit het niets met infographics en cijfertjes over Pinterest. De uitkomst daarvan was dat het nieuwe sociale netwerk (sinds maart 2010 in gesloten bèta) belangrijk is voor online retailers en meer verkeer doorstuurt naar webwinkels dan bijvoorbeeld Google+. Niet handig is dat ik Pinterest een ‘sociale fotodienst’ noemde zonder het zelf uit te proberen. Gelukkig kreeg ik vlak na publicatie een account aangereikt door het Kuvva team (bedankt!) en kon ik zelf uitzoeken wat je nou eigenlijk met Pinterest kunt doen.

Het hart van de service draait om de ‘prikborden’ (categorieën) die elke gebruiker aangereikt krijgt. Je begint met ‘Favorite Places & Spaces’, ‘For the Home’ (meubels en interieur), ‘Products I Love’, ‘My Style’ en ‘Books Worth Reading’. De dienst heeft goed door dat design, interieur en mode belangrijk zijn voor de over het algemeen vrouwelijke Pinterest gebruiker. Dit is een eerste aanzet want je kunt zelf prikborden aanmaken en aanpassen. Zoals we kennen van Twitter kunnen mensen jouw prikborden gaan volgen.

De prikborden van Ben Silbermann trekken heel erg veel volgers. Hij stond in 2011 in een lijstje met de 10 meest belangrijke mensen op Pinterest.

Pinterest

Pinterest leent een aantal onderdelen van bestaande initiatieven en weet het op een aanlokkelijke manier te presenteren, je wilt hier aan meedoen. Welke onderdelen dat zijn? Op de prikborden ga je afbeeldingen vastprikken door middel van de Pin It knop, het equivalent van Facebook’s Like button. Enkele sites bieden de knop inmiddels aan, maar er zijn meer manieren om afbeeldingen toe te voegen. Door een link in de favorieten van je browser te plaatsen kan je op elke website op die favoriet rammen waardoor een apart script vraagt welke afbeelding je wilt pinnen. In andere woorden: je kunt élke afbeelding op het internet pinnen. Makkelijk en leuk om te doen, het geeft een hoop vrijheid. Gevrijwaard van gedonder met auteursrechten: Pinterest noemt altijd netjes de originele bron en linkt daar naar toe.

Verder is het mogelijk om de afbeeldingen van anderen te ‘repinnen’ (je voegt ze dan aan je eigen collectie toe) zoals het op Tumblr populair is content van anderen door te zetten. Brutaal genoeg spreek je, je waardering over andermans afbeeldingen uit door te liken.

Je vraagt je misschien af waarom niemand er eerder op is gekomen. Hoewel voorzien van veel mogelijkheden draait het leeuwendeel van de service om het opslaan van afbeeldingen, dat is an sich niet heel spannend. En er zijn ook wel alternatieven: Shopcastr (‘ontdek geweldige plekken om te winkelen), Gentlemint (‘een verzameling mannelijke spullen’) en The Fancy (‘verzamel spullen en krijg korting’)  bijvoorbeeld. De kracht van deze services zit niet in een verzameldrift maar in de stijl die je uitdraagt met de afbeeldingen. Zoals gezegd: voor zaken als design, interieur, mode, maar ook voor fotografie, kunst en verzamelingen is het een eenvoudige manier om een plakboek samen te stellen. Pinterest is in meerdere artikelen al getipt als prima platform om je trouwerij te plannen.

Terwijl ik zelf nog even moet bedenken wat ik op Pinterest wil delen volg ik al wel een aantal Facebook vrienden. De integratie met Facebook is sowieso noemenswaardig: een widget op je Timeline laat op een bescheiden manier je activiteit zien en het is van begin af aan heel makkelijk bestaande vrienden te volgen. Bij mij ziet dat er op een willekeurige dag zo uit:

Pinterest

Wil je nou zelf ook toegang krijgen tot de nog steeds besloten bèta: reageer onderaan dit bericht en vul je e-mailadres in (onzichtbaar voor anderen), ik kan je dan toevoegen.