Je zult de projectmanager zijn geweest van de nieuwe website voor de Four Seasons hotelketen. $18 miljoen was er mee gemoeid om een website te lanceren die luxe uitstraalt en prima werkt op mobiele browers. Dat mag dan ook wel voor dat bedrag. Verder? Een duidelijke boekingstool (altijd handig), de lokale tijd en temperatuur van de mooiste plekjes op aarde en het kiezen van een bestemming in aantrekkelijke vorm. In 2011 prees ik de website van The Ritz-Carlton hotels en resorts en hoewel de sites wat van elkaar weg hebben kent FourSeasons.com net wat meer finesse.

Zonder te weten wat de site van The Ritz heeft gekost mag ‘wat meer finesse’ ook wel voor $18 miljoen natuurlijk. Voor de duidelijkheid: de twee bedrijven zijn van oudsher concurrenten, maar The Ritz-Carlton Chicago is bijvoorbeeld onder licentie ‘A Four Seasons Hotel’ en heeft zodoende ook ‘de betere variant’ van de website. Juist.

Het gebruik van grote foto’s spreekt behoorlijk aan en het is leuk dat daarin de lokale tijd en weersomstandigheden zijn verwerkt. Als ik dan verder klik naar het hotel dat ik wil hebben – Buenos Aires bijvoorbeeld – krijg ik een pagina met allerhande informatie over de locatie en het hotel, maar eerlijk gezegd, voor veel mensen zal dit als een warboel overkomen. Foto’s in verschillende formaten tegen elkaar aan en zelfs overlappend. Her en der staan brokken tekst en gegevens. Jammer, hier had meer structuur in gemogen.

En ook hier weer aandacht voor consumenten ervaringen, maar net als bij The Ritz vraag je, je door het gebrek aan negatieve geluiden af of ze oprecht zijn. Het vinden van een hotel op basis van interesses als ‘vakantie met de hele familie’, een skivakantie of watersport is een prima toevoeging.

Four Seasons

Slim is de PR opzet rondom de lancering van de website geweest: $18 miljoen betalen komt wellicht arrogantĀ over bij mensen, in het persbericht gaat men dieper in op de beweegredenen. Het geheel moet in lijn met de hotels luxe uitstralen, een goed (vakantie)gevoel weergeven. In veel persberichten had dit als een holle marketing leus over kunnen komen, maar het is ondersteunt met een Luxury Trend Report waardoor Four Seasons echt bovenaan de piramide van luxegoederen is geplaatst. Waar of niet waar is van ondergeschikt belang, zolang het maar lukt de consument een goed gevoel te geven. Dat lukt en dat is misschien wel $18 miljoen waard.