Het boek Free van Chris Anderson begint met het verhaal van King Gillette, in 1895 nog een onsuccesvol koopman. Op een dag bedenkt hij dat het verdomde makkelijk zou zijn als mannen hun scheermes niet meer hoeven te slijpen en na wat experimenten schept hij het wegwerp-mesje. In de jaren daarna is zijn belangrijkste troef het weggeven van losse mesjes. Soldaten krijgen ze in dienst, banken geven ze weg als je een rekening opent en ook bij de thee en koffie zitten ze er bij. Slim, want de mesjes alleen zijn nutteloos en dus koopt men massaal Gillette scheersystemen.

Tegenwoordig zijn er systemen met 6 messen en elektrische schokjes. Acht stuks kosten 20 euro. Dat moet simpeler en goedkoper kunnen, zie daar de Dollar Shave Club.

Een veel luchtigere campagne dan gisteren: CEO Michael Dubin opent de introductie video van zijn bedrijf zoals we kennen van de populaire Old Spice campagnes. Met humor. En gespeelde eerlijkheid. De boodschap is opvallend: door een spotgoedkoop abonnement af te sluiten ontvang je elke maand scheermesjes in de brievenbus.

De copy op de website is briljant. Bij het duurste model ($9 per maand) staat in de specificaties: “This blade comes from the future and lives in outer space”. Over te dure en technologisch geavanceerde messen: “Look at old photos of your father & grandfather. They didn’t have extreme shave gear, and they look pretty handsome, don’t they?”