Creativiteit begint de moderne kunst van generatie Y te worden. Bij elke nieuwe creatie, campagne of strategie vragen mensen zich af waarom niet zij dit hadden bedacht. Toch is dat niet zo’n probleem als je er maar gebruik van weet te maken. Van de hand van Austin Kleon verscheen in 2010 het boek Newspaper Blackout, maar toen hij een presentatie gaf op een universiteit en daarvoor een lijstje van 10 dingen toonde die hij graag zelf had gehoord tijdens zijn opleiding, zette hij de creatieve industrie op z’n kop. Tien hele simpele punten die eigenlijk iedereen had kunnen bedenken.

1. Steal like an artist.
2. Don’t wait until you know who you are to get started.
3. Write the book you want to read.
4. Use your hands.
5. Side projects and hobbies are important.
6. The secret: do good work and share it with people.
7. Geography is no longer our master.
8. Be nice. (The world is a small town.)
9. Be boring. (It’s the only way to get work done.)
10. Creativity is subtraction.

Dat zijn ze. Het verschil tussen jou (en ieder ander die dit had kunnen verzinnen) en Austin Kleon? Hij heeft het gedaan. Door de positieve reactie op zijn presentatie besloot hij zelfs wat dieper op de materie in te gaan en in februari 2012 publiceerde hij zijn tweede boek Steal Like An Artist: 10 Things Nobody Told You About Being Creative.

Een aanvullende les om het weekend mee in te gaan: creativiteit is geen magie, creativiteit is voor iedereen. Niet alleen je werk is één grote remix van alles dat je kent, je bent zelf een mashup van alles in je leven.