Regie: Jason Reitman
Cast: Charlize Theron, Patrick Wilson e.a.
Kijkwijzer: 12, geweld, drugs- en/of alcoholmisbruik

Mavis Gary (Charlize Theron) heeft is getrouwd met een knappe vent. Zelf doet haar uiterlijk niet onder voor dat van een topmodel en ze heeft bovendien een succesvolle carrière als schrijfster van een veel verkochte boekenreeks in het genre Young Adult. Het populairste meisje van de klas is de populairste vrouw geworden en leeft een bijbehorend Barbie leven.

Dat is het plaatje dat Gary vrienden en familie uit haar geboortedorp voorhoudt. In werkelijkheid is ze net gescheiden en is ze slechts ghostwriter van boeken die allang niet meer populair zijn. Ze gaat terug om haar middelbare school vriendje Buddy Slade (Patrick Wilson) op te zoeken, om hem terug te winnen. Eén probleempje: Slade is getrouwd en zijn vrouw is in verwachting.

Schrijfster Diablo Cody zet net als in 2007’s Juno een prima scenario neer met veel aandacht voor details die generatie Y’ers zullen aanspreken. Gary is al 37 maar leeft het leven van een slonzige tiener, ze begint de dag met een flinke teug Cola Light uit de fles en draagt vrijwel uitsluitend een roze joggingpak. De invulling blijft wel achter. Theron speelt een borderline geschift karakter en ze zal alles doen om Slade voor zich te winnen, maar de personages zijn stuk voor stuk te naïf om het geheel realistisch te maken. Alsof ze gevoelloos zijn voor elkaars gedragingen.

Waar ik Juno destijds erg vermakelijk vond zit er niet genoeg humor of realisme in Young Adult om de smaak van feel bad weg te spoelen. Ik wil best mee gaan in de depressie, maar niet als ik daar niet kan lachen.

Eindcijfer: 6