In het Austin Convention Center ging een onwaarschijnlijk duo afgelopen maandag in debat over de politieke status quo en hoe het internet deze moet doorbreken. Dat politiek leiders in de VS (al werd er vaak naar het gehele westen gewezen) te druk zijn met het bespelen van de media en het inzamelen van geld. Dat een aantal politici aan het feesten was bij en met sponsoren op de avond dat er in de senaat besloten werd over te gaan tot de inval van Irak in 2003. Interessante uitlatingen en discussiepunten passeerden de revue en voor de media waren meer dan genoeg bruikbare quotes en oneliners beschikbaar. “Occupy Democracy!”, schreeuwt de politiek zwaargewicht aan het eind tegen het 3000 koppige publiek.

Tijdens het slotakkoord raken ze een interessanter onderwerp aan. Ze gniffelen met gevoel voor ironie, maar met de realiteitszin dat beide er beter van zijn geworden, over het verval van de muziekindustrie. Verval klinkt heftig, maar zo’n term is op zijn plaats voor een industrie die tien jaar geleden zo’n 48 miljard dollar waard was en waar nu nog 8 tot 10 miljard dollar van over is.

Het maakt de reden om juist deze twee personen bij elkaar te zetten iets minder onwaarschijnlijk: voormalig presidentskandidaat Al Gore en Napster oprichter en ex-Facebook president Sean Parker. Beide de barricades op om mensen te overtuigen van moderne politieke hervormingen, met de hulp van internet.

“The Internet is incredibly good at taking money out of old, slow-moving, incumbent industries,” verkneukelt Parker zich, doelend op Napster dat in 1999 op de markt kwam en waarmee het voor een groot publiek mogelijk werd om gratis muziek te downloaden. “Not something I’m specifically proud of”, geeft hij toe. Hoewel veel mensen Gore als maker van An Inconvenient Truth associëren met klimaatverandering, blijkt ook hij verstand van het internet te hebben. Hij is lid van de raad van bestuur van Apple en heeft net als zijn gesprekspartner aandelen Spotify. Ze hebben hetzelfde doel voor ogen.
Parker: “The political system’s inefficiencies and bloated cost structures can be eliminated: my hope is that the Internet can do for the political process what it did for the copyright industries.”

Vandaag maakt de oudste Engelstalige encyclopedie in een blogartikel bekend na 244 jaar (!) te stoppen met de papieren versie. Geen zure reactie van Encyclopaedia Britannica: na zoveel jaar internet (en gratis Wikipedia) ziet de redactie in dat papier dood is, ze bouwen verder aan hun eigen online versie. “Change: It’s Okay. Really.”