Een video die momenteel de ronde doet op het internet toont netjes opgestelde flessen die ‘dansen’ op de muziek van een onherkenbaar snaarinstrument. Het is een reclame voor Coca-Cola. Nee, niet het frisdrankmerk maakte deze video, maar Rimantas Lukavicius uit Litouwen. Hij deed dat al in 2010 om kans te maken op de hoofdprijs van 30 duizend dollar voor de beste creatie in een competitie die dan weer wel was uitgeschreven door het merk. De winst ging naar dit niet al te boeiende filmpje. Tussen de inzendingen staan mooie werkjes, maar geen klassiekers. Dat is jammer want Coca-Cola gaat vaker leunen op de content en creaties van haar fans, dat staat in het marketing manifest Liquid & Linked 2020.

Gelukkig is de ‘Move to the Beat’ campagne in aanloop naar de Olympische Spelen in Londen wel van hoogstaand niveau. In samenwerking met producer Mark Ronson en singer-songwriter Katy B werd de single Anywhere in the World opgenomen met daarin geluiden van verschillende sporten. Niet gemaakt door consumenten, maar het liedje is slechts één onderdeel van de campagne.

In ‘Social media: doe het goed of doe het niet’ plaatste ik vraagtekens bij het aantal mensen dat actief over frisdrank gaat lullen, al dan niet op social media. Coke voorziet jonge atleten daarom zelf van content die ze hopelijk gaan delen. In Los Angeles werden 100 tieners uitgenodigd voor een auditie en een feestje. Fotograaf Yu Tsai maakte van hen foto’s die gebruikt konden worden voor een out of home campagne en de sporters mochten deze gebruiken als profielfoto op social media. Hetzelfde gold voor professioneel geproduceerde video interviews. Jonathan Mildenhall, Vice President Global Advertising Strategy and Content Excellence: “It’s free media for us. They’ll start to drive the conversation forward. To be honest, the consumer voice is of greater value than the Coca-Cola voice. Our job as Coke is to inspire consumer conversations. That’s why our creative content has to be the best it’s ever been.”

http://youtu.be/lYcsbNtlbvg

Bijproducten: Anywhere in the World zal als single worden uitgebracht en de reis die Ronson maakte om atleten in verschillende delen van de wereld op te zoeken, worden samengevat in de documentaire Coca-Cola Presents: The London Beat Documentary.