In 2011 werd het breed uitgemeten in de landelijke pers: mobiel internetten zou bij elke provider duurder worden. Abonnementen werden in het algemeen, ook voor mobiel bellen, fors duurder. In plaats van daarover te zeuren werd er op Twitter gesproken over een nieuwe aanpak, een nieuw soort mobiele provider. Men begon zich af te vragen waarom de providers werken zoals ze werken. Waarom ze als angsthazen een WhatsApp-heffing bedachten bijvoorbeeld (die er niet kwam). Best een spannend idee en bovendien niet makkelijk, hoe begin je in vredesnaam een telecombedrijf?

Robert Gaal had eerder succes met Wakoopa dat begon als sociaal netwerk waarmee mensen kunnen bijhouden hoeveel ze gamen, maar dat uitgroeide tot onderzoekstool. Op 12 januari 2012 tweette hij: “If it says “unlimited*”, it’s not unlimited. You can thank marketeers for that asterisk.” Op 22 januari 2012 linkt hij naar een artikel van technologie website The Verge over het eindig zijn van ongelimiteerde databundels. De titel van dat artikel luidt: ‘Unlimited data is dead, so let’s fight a smarter fight’.

Precies dat wil Gaal nu gaan doen met zijn nieuwe startup: Karma. De eerste tweet van @YourKarma lijkt erg op Gaal’s tweet 2 maanden eerder: “We links things simple and honest.”

Samen met Steven van Wel, Stefan Borsje en Michiel de Graaf werkt hij in ieder geval de komende 3 maanden vanuit New York, het nieuwe Silicon Valley. Investeerders en mentoren zijn gevonden in de vorm van TechStars. Verder is er nog vrijwel niets bekend, de site geeft alleen de mogelijkheid je e-mailadres te deponeren zodat je op de hoogte kunt blijven. Zoekopdrachten op Karma of YourKarma.com leveren niets op, behalve het gegeven dat de domeinnaam in augustus 2011 voor 1733 dollar werd gekocht. To be continued…