Duizend en één redenen waarom Google Wave in 2009 niet de vervanging van e-mail werd die het beloofde te zijn. Gaan we het niet meer over hebben. Iedereen werkt nog steeds met Gmail (en Hotmail, shame on you) en veelgebruikers zullen daarom nog steeds gefrustreerd zijn over te lange conversaties, een verwarrende interface en gekloot met attachments. Ja, social media nemen een hele hoop communicatie weg van e-mail, maar privégesprekken zijn nog steeds het best te doen met één van de allereerste internet functies. Een Australisch drietal dat bij Google meewerkte aan Wave heeft de baan opgezegd en komt met Fluent, een laag over Gmail heen om alle meuk beter te organiseren.

Het zal te maken hebben met het personeelsbestand van zo’n 25 duizend mensen wereldwijd, dat er veel mensen in- en uitgaan bij Google. Recent gebeurde dat wel erg publiekelijk toen James Whittaker het artikel ‘Why I Left Google’ publiceerde. Hij volgde het op met ‘Why I Joined Microsoft’.

In 2011 verwoordde ik het uitschakelen van verschillende Google programma’s en services om zich als bedrijf te kunnen focussen als ‘volwassen worden’. Met de informatie van toen terecht, vandaag de dag lijkt het ook een bezuinigingsronde. Minder services en minder interne creativiteit. Whittaker schrijft: Larry Page himself assumed command to right this wrong. Social became state-owned, a corporate mandate called Google+. It was an ominous name invoking the feeling that Google alone wasn’t enough. Search had to be social. Android had to be social. You Tube, once joyous in their independence, had to be… well, you get the point. Even worse was that innovation had to be social. Ideas that failed to put Google+ at the center of the universe were a distraction.”

Nu komen voormalig werknemers dus met Fluent (check de demo). Slim genoeg een applicatie op basis van Gmail – met meer dan 350 miljoen gebruikers een fractie kleiner dan Hotmail (360+ miljoen) – want niemand zit te wachten op nog een e-mailservice. Eigenlijk net als Wave, WhatsApp en elk ander sociaal network toont Fluent e-mailberichten alsof het een conversatie is, inclusief een kleine foto van de afzender zodat altijd duidelijk is met wie je in gesprek bent. Een snelle zoekfunctie en eenvoudig schakelen tussen accounts maken het af. That’s it. Eigenlijk niets nieuws onder zon, maar het maakt Gmail nog wel dat stukje fijner en laat je misschien achter met de vraag waarom Google dit niet zelf al heeft gedaan. Het antwoord vind je één alinea geleden.