Ik wil het niet nog eens over een wel of niet mogelijk verval van de New York Times hebben, dat zou te makkelijk zijn. Wel is het leuk om het oude instituut af te zetten tegen nieuwe diensten. Neem het grote nieuws van deze week: Mark Zuckerberg maakte maandag 9 april 2012 (tweede Paasdag) bekend (op Facebook) de foto-applicatie Instagram over te nemen voor $1 miljard in contanten en aandelen. Instagram heeft 13 werknemers die worden overgenomen door het sociale netwerk, sinds kort een Android versie en meer dan 30 miljoen gebruikers. Instagram was vanaf 6 oktober 2010 verkrijgbaar in de App Store, dat is exact 551 dagen tussen lancering en de bewuste koopsom. De New York Times bestaat sinds 1851, heeft meer dan 1100 werknemers en is op de beurs goed voor $950 miljoen. Just saying.

Vorige week ging het nog over het belang van design(ers) voor start-ups, maar dit is ook van toepassing op een krant, uiteraard. Zo’n 30 mensen zijn bij de Times grafisch ontwerpers en verantwoordelijk voor de uitgebreide infographics en interactieve content. Kaarten van kiezersdistricten en dwarsdoorsneden van elk willekeurig onderwerp, dat soort spul. Terwijl iedereen met een iPad kan genieten van Paper, een applicatie die het beste te omschrijven is als Draw Something voor gevorderden”* (in maart 2012 samen met OMGPOP verkocht voor $180 miljoen) en de tablet simpelweg omtoverd tot schetsboek, zijn deze mensen bezig om bijna in real-time het nieuws vorm te geven in begrijpbare animaties en tekeningen.

Eigenlijk overlapt dit werk wel met dat van online en interactieve vormgevers. In de krant staan de statische infographics en online gaan ze los met interactieve, bewegende visualisaties.

Een ironisch slachtoffer: telecom grootmacht AT&T, de uitbater van de iPhone in Amerika, verkocht op 9 april 2012 haar aandeel in de Yellow Pages (de Amerikaanse Gouden Gids) voor $750 miljoen in contanten en nog eens $200 miljoen in aandelen. Dat maakt… juist. Op Twitter gaat deze tweet rond: “Instagram, a thing people like, sells for $1 billion. Yellow Pages, a thing no one likes, sells for $950 million.”

* Geleend van Nalden in gesprek met Ronnie Overgoor in een filmpje dat je wilt zien.