Je denkt toch niet dat ondergetekende zich laten ketenen door zoiets subjectiefs als tijd? Mijn nieuwe boordcomputer kan de tijd prima weergeven, in elk deel van de wereld. Een ‘computer horloge’ doet mij denken aan zo’n ding waar we in de jaren 90 mee op school speelde. Een Casio waarmee je een tv aan en uit kon zetten totdat de leraar het zat was. Nu zijn er horloges die in een klein scherm toegang bieden tot Facebook, Twitter en e-mail. Eigenlijk een 2012 pieper want je kunt er niet op typen of mee bellen, je ontvangt slechts de notificaties van je telefoon. Toch zijn er al bijna 31 duizend mensen die uitkijken naar zo’n horloge.

Even terug naar de huidige markt, neem bijvoorbeeld de Sony SmartWatch. Dingetje heeft een 1.3 inch schermpje en draait op Android. Naast de tijd en ‘standaard’ applicaties zoals de weersvoorspelling en een stopwatch ontvang je er ook social media berichten op. Verder gaat het horloge trillen als je gebeld wordt op je mobiel.

De SmartWatch is net uit in de VS en kost daar $150. Voor hetzelfde bedrag komt een klein team programmeurs met de Pebble. Met nog 30 dagen te gaan heeft het product op crowdfunding website Kickstarter al meer dan $4 miljoen (!) opgebracht. Bijna 31 duizend mensen die toezeggen $99 of meer in het project te willen investeren. Het eerste miljoen stond al na 28 uur op de teller, dus in tegenstelling tot de sceptische inleiding zijn er mensen die graag connectie willen tussen horloge en smartphone.

De Pebble is compatible met zowel Android als iOS van de iPhone en maakt gebruikt van hetzelfde type scherm als een e-reader, goed zichtbaar in zonlicht dus.