Het is het modewoordje van dit jaar en misschien zelfs wel 2013: curatie. Selectieve publicatie. Verzamelen, rangschikken, voorzien van commentaar en doorzetten. Redacties maken het mogelijk om bijna alles heel snel te plaatsen, kleinere partijen keren zich tot een degelijke selectie om exclusiviteit en uniek zijn uit te stralen. Dat is niet nieuw voor het internet (blogs) en niet voor de echte wereld, neem het motto van de papieren New York Times: “All the News That’s Fit to Print”. In online shopping zien we het terug als blogs binnen hun niche (eigen) producten gaan aanbieden zoals MissLipgloss (30 tot 50 duizend bezoekers per dag) dat doet. Zonder blog en alleen gericht op shopping kom je uit op een webshop met opvallend uiterlijk zoals Lifestyle Mirror dat is. Gucci maakt ook een uitstapje: winkelen in een video.

Winkelen in het echt of online kan heel leuk zijn, maar niet iedereen wil er de tijd voor nemen om langs producten te slenteren in de hoop dat er iets moois tussen zit. Dat is de waarde van curatie: een stroom aan producten (of artikelen, links of foto’s) die worden aangeraden door een gevalideerde bron. Je komt al geregeld op blog X of volgt persoon Y. Alles wat vanuit die bronnen komt ga je waarschijnlijk wel cool vinden en dat kan een hoop tijd besparen.

Gucci maakt het aantrekkelijk om door de flinke collectie heen te gaan met een ‘shop this video’ functie. Terwijl modellen heel rustig kleding en accessoires poseren verschijnt er bij elk product een icoontje waar je op kunt klikken om ’t aan te schaffen. Dit kost natuurlijk wel wat tijd, tegelijkertijd hoef je niet de hele collectie door en in het geval van kleding zie je gelijk hoe het iemand staat, hoe het toont op een lichaam en in een omgeving.

Aanvullend: in het geval van de fysieke boekwinkel gaat curatie misschien wel veel belangrijker worden zoals Ernst-Jan Pfauth in zijn column beschrijft.