Regie: Mike McCoy en Scott Waugh
Cast: echte Navy SEALs, echte!
Kijkwijzer: 16, geweld, grof taalgebruik

In 2009 kreeg The Hurt Locker wat kritiek te verduren van soldaten en veteranen. De bewegingen en acties van de bommenexperts in Irak zouden niet natuurgetrouw zijn, immers, naast het ontmantelen van bommen krijgt zo’n team in het echie niet alle ruimte om op eigen houtje achter terroristen aan te gaan. Toch, als je het realistische gedrag van soldaten in een actievolle film wilt gieten, dan zijn alleen echte soldaten ook niet genoeg.

Act of Valor gaat over de beruchte Navy SEALs. De Amerikaanse mariniers die Osama bin Laden in 2011 uitschakelde. Eerst alleen aangetrokken om tips te geven, de SEALs hadden er genoeg van om toe te kijken hoe echte acteurs hun gedrag slecht imiteerde en dus spelen ze nu zichzelf. Dat is stoer en het gebeurd voor het eerst, maar deze gasten kunnen niet acteren. Zeker in het begin van de film stoort het matige opdreunen van zinnetjes nogal.

Goed, terug naar de actie. De SEALs moeten een CIA agente bevrijden uit de handen van terroristen en vergelijkbaar met Modern Warfare games barst daarna een wereldreis los om in elke uithoek het kwaad aan te pakken. De makers maakte hiervoor sportfilms op onmogelijke locaties en met ontzettend veel snelheid, dat komt de actie nu dubbel en dwars ten goede. Vliegtuigen, boten, onbemande vliegtuigjes, echt al het materiaal is geweldig in beeld gebracht. Vermakelijk voor ons Europeanen, voor Amerikanen zelf is het overduidelijk een 2 uur durende recruiteringsfilm.

Eindscore: 5