Tenminste, als elke website zich aan regels van de Europese Unie zal houden. Op dit moment is nieuwe Europese wetgeving van kracht waardoor de eigenaren van websites gedwongen zijn toestemming aan elke bezoeker te vragen over het gebruik van cookies. Deze stukjes code worden bijvoorbeeld door het populaire Google Analytics gebruikt om bij te houden hoe vaak iemand de site bezoekt en om (be)zoekgedrag te herkennen. Vorig jaar schreef ik al over deze wetgeving in ‘Telecommunicatieweg: internet 1.0’ waarmee ik in de titel wilde aangeven dat we terug in de tijd gaan. Terug naar de tijd van de pop-up.

UPDATE 2 juni 2012: Oops, misschien heb je het gemist, maar eerdere berichten over de invoering van de nieuwe telecomwet op 1 juli 2012 zijn niet juist. Neelie Kroes heeft zich bedacht en Nederland moet de regels nu met spoed invoeren.

Technisch is er nog geen eenduidige oplossing, maar een pop-up ligt voor veel websites voor de hand. Hiermee is de openingspagina compleet af te dekken zodat de bezoeker niet om de melding heen kan. Pop-ups zijn beter bekend als aggresieve reclames die in beeld springen, iets dat we sinds het begin van dit decennium al kunnen blokkeren in browsers (Internet Explorer kwam er als laatste mee in 2004).

Er is geen simpele kant-en-klare oplossing om aan bezoekers te vragen of zij toestemming geven voor de plaatsing van cookies, dit te onthouden bij terugkeer en op basis van een ‘ja’ dan wel een ‘nee’ bepaalde functionaliteiten wel of niet te activeren. Voor WordPress verschijnen inmiddels wel de eerste plugins. Ironisch genoeg ontvangt een bezoeker nog steeds een cookie op zijn computer als hij aangeeft géén cookies te willen ontvangen, deze cookie geeft dan aan dat cookies geweigerd moeten worden.

Tot nu toe houden weinig sites zich aan de regels en vermelden de meeste professionele redacties (Tweakers en de NOS bijvoorbeeld) het gebruik van cookies op hun site, de nieuwe wetten gaan vooral over voorlichting. In de meeste landen waaronder Nederland is ondertussen een typisch polderbeleid ingezet. De wetten zijn allemaal goedgekeurd en actief, maar in Europa is er nog onenigheid en wijken lidstaten individueel af. Eerder dit jaar schreef demissionair minister Verhagen (Economische Zaken) in een brief aan de Eerste Kamer: “Tegen deze achtergrond stel ik voor dat OPTA, zolang binnen de EU geen consensus is bereikt over de precieze interpretatie van de Bijzondere privacyrichtlijn, terughoudend toezicht houdt en er daarbij zorg voor draagt dat Nederland niet uit de pas loopt met de overige EU-landen.”

Had ik al gezegd dat als veel websites straks toestemming vragen met een irritante pop-up, men er voor het gemak van uit is gegaan dat iedereen weet wat een cookie is?