Het verhaal van een generatie: geen opleiding afronden, zelf bepaalde vaardigheden aanleren en een miljoenen bedrijf of product ontwikkelen. David Karp maakte zelfs zijn middelbare niet af, leerde zichzelf programmeren en zijn dienst Tumblr is nu thuis aan meer dan 18 miljoen blogs. Succes is deels uit te drukken in geldwaarde en (actieve) gebruikers, maar wat je vooral moet oppikken uit interviews met Karp is de tevredenheid. Ondernemen met een gave dienst, deze ontwikkelen met een prettig team en er alles aan doen om de dienst, het team en het succes vast te houden.

Uit een interview dat hij in 2011 aan Inc.com gaf en uit het interview van een paar dagen geleden tegenover Johan Voets zijn minstens 10 tips te filteren over persoonlijke ontwikkeling en voor start-ups.

#1 Doe het zelf!

Zonder school, zonder aanmoediging, zonder specifieke aanleiding. Altijd. Karp leerde zichzelf programmeren toen hij 11 was en dus kon hij – toen hij op zijn 15de stopte met school – aan de slag als chief technology officer bij UrbanBaby.com.

#2 Maak notities en hou to-do lijstjes bij

Elke dag. Hou altijd pen en papier bij de hand om wat te schetsen en om taken te noteren. Karp: “I use Action Method notebooks from a company called Behance. (…) The pages have rows of dots instead of lines. I ordered a bunch for our team. I always write with a Pilot Precise V7 pen. It’s inky but doesn’t smudge. (…) The notebooks are big, so it takes me four to six months to fill one up. I keep all of the old ones in a drawer.”

#3 Release early, release often

Voer verbeteringen en aanpassingen mondjesmaat door. Test ze grondig en bepaal dan wat overeind blijft en wat komt te vervallen. Tumblr haalt zelfs voor elke nieuwe feature een andere feature weg om zo de kosten te drukken en het platform overzichtelijk te houden voor gebruikers.

#4 Ga anders om met je e-mail

E-mail is werk dus check het niet thuis. Stel duidelijke berichtregels in zodat automatisch gegenereerde berichten en nieuwsbrieven in hun eigen map verdwijnen zodat jij je kunt focussen op belangrijke zaken.

#5 Agenda’s zijn overrated

Ben je net goed op weg met een project of zit je diep in een brainstorm, bam, moet je weg voor ‘een afspraak’. Niet relaxed. Als je iemand nodig hebt of als iemand jou nodig heeft, zoek elkaar op.

#6 Twee schermen

Werken op twee schermen is even wennen, maar snel genoeg is het een verademing. Het is natuurlijk ook mogelijk een monitor en een laptopscherm tot één te smeden. Hierdoor hoef je niet steeds tabbladen en schermen open en weg te klikken waardoor je efficiënter werkt.

#7 Meetings

Elke week een meeting met het team geeft iedereen de kans om elkaar te updaten over lopende projecten. In het kantoor van Tumblr doen ze dit maandag in een relaxte ruimte met banken en zitzakken, zonder tafels. Wees flexibel in opzet, agendapunten en houding, het moet voor iedereen nuttig zijn. Sla eens een week over. Het boek Rework bevat niet voor niets een hoofdstuk: ‘meetings are toxic’.

#8 Personeel

Groeien van een kleine vriendenclub, naar nu meer dan honderd mensen waar dat een jaar geleden nog twintig was. Dat geeft een andere dynamiek met zijn eigen uitdagingen. Personeel geeft kopzorgen maar is noodzakelijk voor echte groei, leer er mee om te gaan. Een prettige sfeer is goud waard.

#9 Lunch samen

Samen lunchen klinkt misschien beklemmend, maar het voelt echt niet goed als het management of de baas nooit met het personeel eten. Teambuilding is zeker in kleinere teams super belangrijk. Ja, iedereen heeft een privé leven, maar als je uit bent op succes is een compromis tussen werk en privé nodig.

#10 ?

Heb jij nog punten van Karp’s interview en werk opgestoken? Blijf op de hoogte via zijn Tumblr.