Het is nu bijna twee generaties aan spelcomputers geleden al is er tot op heden nog bijna niets bekend over de opvolgers van de Xbox 360, PlayStation 3 en Wii. Een hele tijd geleden in ieder geval, zo rond het jaar 2000. Toen hadden we te maken met de eerste Xbox, de PlayStation 2 en de GameCube. Social media bestond nog niet, online gamen al wel maar de meeste media werden nog op CD’s aangeboden. Toen al schreeuwde men om één apparaat voor games. Het was immers een flinke uitgave om alle machines en bijbehorende games te kopen. Niets was uitwisselbaar. Nu is dat nog steeds niet het geval, maar Microsoft zet wel een stap om media eenvoudiger tussen verschillende apparaten uit te laten wisselen.

Dit mag geen verassing zijn: downloaden is aan het winnen. Ter vergelijking: de bekende Mario games gingen sinds de tachtiger jaren meer dan 210 miljoen keer over de toonbank. De nieuwste versie van Angry Birds werd in een maand tijd al 50 miljoen keer gedownload en in totaal staat de teller van de mobiele applicatie op meer dan 100 miljoen in totaal. Daar zit dan ook wel de crux: games zijn als geheel toegankelijker geworden. Voor spelcomputers kan veel content (en complete mini-games) al gedownload worden maar er zijn vandaag de dag ook tablets en smartphones, apparaten die nog toegankelijker zijn voor kleine kinderen en ouders of oudere mensen.

Terug naar Microsoft. Het heeft met de 360 (2005) de ‘oudste’ machine van de grote drie en dat kan je ondervangen door snel een opvolger te lanceren of door het leven van de hardware te verlengen. Op de E3 in Los Angeles liet het bedrijf twee dagen geleden Xbox SmartGlass zien, een applicatie waarmee het niet alleen mogelijk is bepaalde content tussen apparaten uit te wisselen, maar ook om twee schermen naast elkaar te gebruiken. Download bijvoorbeeld een game of tv-serie op je tablet en ‘gooi’ deze naar je tv toe, met SmartGlass is de tablet dan te gebruiken om achtergrondinformatie op te vragen of een tactiek te tekenen. Dit soort two screen of three screen technology (tv, tablet en telefoon) hoor je terug in de visies van tv-merken als Samsung en Sony. Alles moet eindelijk naast elkaar kunnen leven en met elkaar werken.

Het verschil is dat hoewel dus meerdere merken met vergelijkbare zaken bezig zijn, SmartGlass open staat voor alles dat op Android (bijna alle tablets, inclusief die van Sony), iOS (Apple’s besturingssysteem) en Windows 8 van Microsoft zelf draait. Tel daarbij op dat het Microsoft’s eerste poging is om mensen te laten internetten via de tv en dat verdomde beeldscherm in de huiskamer is ineens het media center dat elke nerd een paar jaar geleden, deels uit frustratie over beschikbare hardware, zelf bouwde.